BORBA PROTIV PANDEMIJE

Najveća australska država odgađa otvaranje granica: Moraju imati 80 posto trostruko vakcinisanih

Inače, sve države i teritoriji, osim Zapadne Australije, ponovno su otvorile unutrašnje granice u skladu s politikom života s koronavirusom

Omikron se brzo širi u Zapadnoj Australiji. Twitter

E. Ć.

21.1.2022

Najveća australska država, Zapadna Australija, odgodila je planove za ponovno otvaranje granica 5. februara. Kao razlog takve odluke naveden je porast broja zaraženih omikronom u istočnim državama.

U Novom Južnom Velsu , najnaseljenijoj australskoj državi, u petak je prijavljeno 46 umrlih od koronavirusa, među kojima jedno dijete, što je najveći broj umrlih od početka pandemije. U Viktoriji je zabilježeno 20 smrtnih ishoda.

Inače, sve države i teritoriji, osim Zapadne Australije, ponovno su otvorile unutrašnje granice u skladu s politikom života s koronavirusom. Prvobitno je planirano da Zapadna Australija granice otvori narednog mjeseca, ali premijer te države Mark Mekgoven (McGowan) kazao je da bi to bilo nepromišljeno i neodgovorno zbog brzog širenja omikrona.


Kako je saopćeno, otvaranje granica se odgađa dok broj trostruko vakcinisanih ne dostigne 80 posto, a trenutno je na 26.

Prema početnom planu, u Zapadnu Australiju mogli bi ući dva puta vakcinisani putnici, bez obaveze 14-dnevne karantene. Sada će putnici morati biti tri puta cijepljeni. U ostatku Australije broj zaraženih znatno se povećao tokom proteklih sedmica, zbog čega su bolnice pune, a zbog bolesti je poremećena i opskrba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.