AMERIČKI ZVANIČNICI

Vođa ISIS-a Quraishi izvršio samoubistvo u Siriji prije nego su vojnici SAD došli do njega, ubio i članove porodice

Sinoćnja operacija odvela je velikog terorističkog vođu s bojnog polja i poslala snažnu poruku teroristima širom svijeta: Doći ćemo za vama i pronaći vas, rekao je predsjednik SAD Bajden

Bajden govorio o akciji u Siriji u kojoj je ubijen vođa ISIS-a. Reuters

N. Aj.

4.2.2022

Vođa Islamske države umro je kada je raznio sebe i članove porodice tokom američke vojne racije u Siriji, rekao je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u četvrtak, zadavši udarac naporima džihadističke grupe da se reorganizira u gerilske snage nakon što je izgubio velike dijelove teritorije.

Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi, predvodio je Islamsku državu od smrti njenog osnivača Abu Bakra al-Baghdadija 2019. godine, koji je također ubijen kada je detonirao eksploziv tokom napada američkih komandosa, piše Reuters.

Snažna eksplozija

Kako su se američke snage preko noći približile Quraishiju na sjeverozapadu Sirije, on je izazvao eksploziju u kojoj su poginuli i članovi njegove porodice, uključujući djecu, kako govore Bajden i američki zvaničnici.

Eksplozija je bila toliko velika da su tijela odbačena iz kuće u kojoj se nalazio Quraishi i u okolne ulice u gradu Atmeh, rekli su američki zvaničnici, okrivljujući Islamsku državu za sve civilne žrtve.

- Zahvaljujući hrabrosti naših trupa, ovog užasnog terorističkog vođe više nema - rekao je Bajden u izjavi u Bijeloj kući.

Ni Bajden ni američki zvaničnici nisu rekli broj mrtvih, ali su sirijski spasioci rekli da je najmanje 13 ljudi poginulo, uključujući četiri žene i šestero djece.

Quraishijeva smrt je još jedan korak unazad za Islamsku državu.


"Pokretačka snaga"

Quraishi, 45-godišnji Iračanin, ostao je uglavnom u sjeni otkako je naslijedio Bagdadija koji je vodio grupu kada je pokrenula munjevitu ekspanziju 2014. koja je šokirala svijet. Preuzeo je kontrolu nad velikim područjima Sirije i Iraka, namećući strogu islamsku vlast nad milionima i inspirirajući napade na Zapadu.

Bajden i američki zvaničnici opisali su Quraishija kao "pokretačku snagu" iza genocida nad manjinskim Jezidima 2014. u sjevernom Iraku i rekli da je nadgledao mrežu ogranaka Islamske države od Afrike do Afganistana.

- Sinoćnja operacija odvela je velikog terorističkog vođu s bojnog polja i poslala snažnu poruku teroristima širom svijeta: Doći ćemo za vama i pronaći vas - rekao je Bajden.

Ubistvo Quraishija pomaže vraćanju nekih od vanjskopolitičkih akreditiva Bajdenove administracije nakon što je bila naširoko kritizirana zbog prošlogodišnjeg haotičnog povlačenja američkih snaga iz Afganistana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.