NJUJORK

Porodica Rokfeler vratila UN-u tapiserijsku verziju Picassove "Guernice"

Picassovo svjetski poznato djelo "Guernica" u vidu tapiserije, koje otkriva brutalnost rata, ponovno postavljeno na zid na ulazu u Vijeće sigurnosti UN-a, gdje je već stajala punih 36 godina

Svjetski poznato djel "Guernica". Ilustracija

E. T. / Anadolija

6.2.2022

Tapiserijska verzija svjetski poznate antiratne slike "Guernica" autora Pabla Picassa ponovo se našla na zidu na ulazu u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) u New Yorku. UN-u je komad vratila porodica Rockefeller, te je ponovo postavljen na mjesto gdje je već stajala punih 36 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlasnik ovog djela Nelson Rockefeller Jr izjavio je kako vraćaju komad koji je porodica Rockefeller ranije posudila UN-u, a potom preuzela u februaru 2021.

Tako je tapiserijska verzija Picassovog svjetski poznatog djela "Guernica", koje otkriva brutalnost rata, ponovno postavljena na zid na samom ulazu u Vijeće sigurnosti UN-a.

Nelson Rockefeller Jr je tapiserijsku verziju, koju je istkala Francuskinja Jacqueline de La Baume-Durrbach, posudio 1984. godine UN-u, gdje je bila izložena od 1985. do 2021.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.