IZAŠLI NA ULICE

Izraelci formirali "Konvoj slobode" protiv koronamjera i ugrožavanja građanskih prava

Ovdje sam zbog svoje djece, kako bi oni živjeli u boljem svijetu, kazala jedna od demonstrantica

Sa protesta. AGENCIJE

A. O.

14.2.2022

Građani Izraela započeli su u ponedjeljak proteste protiv Covid mjera, vozeći se u kolonama glavnim autoputem koji povezuje Tel Aviv i Jerusalem.

Njima se oduzimaju prava bez stvarnog opravdanja i protiv toga se moramo boriti, kažu demonstranti.


Oduzimanje prava

Inspirirani demonstracijama u Kanadi poznatim kao "Konvoj slobode", vozila su stigla do Kneseta, izraelskog parlamenta, u Jerusalemu, a krenuli su sa mjesta okupljanja otprilike na sredini puta između dva najveća grada.

Na automobile su okačili natpise "prekinite s obaveznim maskama", "nema više ograničenja, vraćanje u normalu", "novi svjetski poredak", su neki od slogana koji su se mogli vidjeti u masi.

"Sloboda ne izgleda ovako", stajalo je na jednom natpisu, na kojem je prikazana slika djevojke s maskom na licu.

- Ovdje sam zbog svoje djece, kako bi oni živjeli u boljem svijetu - objasnila je jedna demonstrantica za izraelski list "Haaretz".

Podvukla je da se građanima oduzimaju prava bez ikakvog opravdanja ,,i protiv toga se moramo boriti. Mi nismo ničiji neprijatelji."


Obavezne maske

Demonstranti su trubili i udarali u bubnjeve ispred Kneseta, pozivajući na ukidanje svih mjera nametnutih zbog pandemije.

- Svi smo se okupili ovdje zbog slobode. Jer već dvije godine cijeli svijet ludi zbog nametnutih mjera i svih drugih stvari koje nam ne dozvoljavaju da živimo slobodni kao što smo rođeni da budemo - rekao je jedan demonstrant za Reuters.

Izrael je ukinuo ograničenja posljednjih sedmica, ukinuvši obavezno pokazivanje dokaza o vakcinaciji, u Izraelu poznato kao Zelena potvrda, bez koje se nije moglo ući u restorane, kina, teretane i hotele.

Međutim, maske su i dalje obavezne u javnim zatvorenim prostorima, uključujući škole, javni prevoz i prodavnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.