PODVODIO MALOLJETNICE

Prijatelj Džefrija Epstajna se objesio u zatvorskoj ćeliji

Smrt Epstajna i Brunela, pod vrlo sličnim okolnostima, razljutila je teoretičare zavjere koji vjeruju da su obojica znali tajne nekih od najmoćnijih svjetskih igrača, uključujući političare i financijere te da nije riječ o samoubojstvu

Objesio se prijatelj Epstajna. AFP

S. S.

19.2.2022

74-godišnji Žan-Luk Brunel (Jean-Luc), francuski agent za modele, koji je optužen da je osiguravao djevojke i mlade žene milijarderu Džefriju Epstajnu (Jeffreyj Epstein), pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Parizu.

- Pronađen je obješen za posteljinu u svojoj ćeliji oko 1:30 po lokalnom vremenu u zatvoru La Sante - kazali su iz ureda pariškog tužitelja za CNN.

Brunel je vodio Karin Models u Parizu, pa je sa Epstajnom osnovao MC2 Model Management. Čekao je suđenje pod optužbama za seksualni napad i silovanje. 

- Jean-Luc Brunel nikada nije prestao tvrditi da je nevin. Umnožio je svoje napore da to dokaže. Sudac ga je pustio prije nekoliko mjeseci, a zatim je ponovo zatvoren u nedostojanstvenim uvjetima - rekli su njegovi pravnici Matijas Čikportič (Mathias Chichportich), Marian Abgral (Marianne Abgrall) i Kristof Ingrin (Christophe Ingrain) u izjavi za CNN.


Predmet teoretičara zavjere

Francuska policija je uhapsila Brunela u decembru 2020. godine u sklopu istrage o "djelima seksualne prirode" za koje se vjeruje da su ih počinili Epstein i suučesnici.

Pušten je uz sudski nadzor na nekoliko dana u novembru 2021., da bi se nakon odluke žalbenog suda vratio u pritvor.

Smrt Epstajna i Brunela, pod vrlo sličnim okolnostima, razljutila je teoretičare zavjere koji vjeruju da su obojica znali tajne nekih od najmoćnijih svjetskih igrača, uključujući političare i financijere te da nije riječ o samoubojstvu, nego ubojstvu kako informacije koje znaju ne bi ugledale svijetlo dana.

Dodatnu sumnju probudila je činjenica da baš kao i kod Epstajna, kamere nisu tu noć radile ni u Brunelovoj ćeliji.

Brunela, koji je radio kao agent za modele u Parizu od kasnih 1970-ih, s Epsteinom je upoznala njegova bivša prijateljica, Britanka Gislejn Maksvel (Ghislaine Maxwell), koja je prošle godine osuđena za seksualnu trgovinu.


Postojao rizik od samoubistva

JanIan Maksevel (Maxwell), Gislejnin brat, nazvao je Brunelovu smrt "stvarno šokantnom".

- Još jedna smrt vješanjem u zatvoru visoke sigurnosti. Moja reakcija je totalni šok i zbunjenost - rekao je Jan za The Post.

Dodao je da se porodica sada "boji za njezinu sigurnost" u Metropolitan Detention Centru u Bruklinu gdje je zadržana.

Iako je primijetio da je "ironično" da je Ghislaine pod nadzorom zbog mogućeg samoubojstva, dok Brunel i Epstein nisu bili u trenutku svoje smrti u svojim zatvorima.

- Smatralo se da postoji rizik od samoubistva i sada je bude svakih 15 minuta. To je potpuno kršenje prava zatvorenika i ljudskih prava - rekao je.

Francuski upravitelji zatvora rekli su za Le Parisien da nije došlo do kršenja sigurnosti u zatvoru u kojem je Brunel bio smješten, te je otvorena istraga o uzroku smrti.

Podsjećamo, u julu 2019. godine Epstein je optužen da je upravljao lancem trgovine djecom koja su seksualno zlostavljana, a među njima su bile desetine maloljetnih djevojčica. U vezu s ovim teškim zločinima dovode se i biznismeni, a jedan od njegovih prijatelja u to vrijeme bio je i Bil Gejts (Bill Gates) koji je kasnije izrazio žaljenje zbog druženja s Epstajnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.