PRVI PODRŽALI PUTINA

Bašar al-Asad: Spremni smo priznati nezavisnost Donjecka i Luganska

Sirijska vlada je 2018. godine formalno priznala nezavisnost gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije što je naznačeno kao čin prijateljstva prema Ruskoj Federaciji

Bašar al-Asad i Vladimir Putin. Agencije

H. J. I.

21.2.2022

Koordinator ruskog parlamenta za odnose sa Sirijom Dmitrij Sablin izjavio je kako je predsjednik ove države Bašar al-Asad (Bashar al-Assad) rekao kako je Damask spreman priznati Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike.

Nakon što je Putin donio odluku o priznanju Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika, Sablin ističe kako je o situaciji na istoku Ukrajine razgovarao i sa predsjednikom Sirije koji je izjavio da je spreman da napravi korak ka priznanju nezavisnosti Donjecka i Luganska.

- Siguran sam da će nakon Rusije Donjeck i Lugansk priznati i naši saveznici i prijatelji. O situaciji u Donbasu sam razgovarao s predsjednikom Sirije Basharom al-Assadom. On je rekao kako je Sirija spremna da prizna Donjeck i Lugansk, kao što je priznala Južnu Osetiju i Abhaziju - pojasnio je Sablin, prenose RIA Novosti.


Sirijska vlada je 2018. godine formalno priznala nezavisnost gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije što je naznačeno kao čin prijateljstva prema Ruskoj Federaciji.

- U znak zahvalnosti za pomoć protiv terorističke agresije, Sirijska Arapska Republika odlučila je da uspostavi diplomatske odnose s Abhazijom i Južnom Osetijom - saopćeno je tada.

Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije osudilo je ovu odluku Sirije te ju je nazvalo kršenjem međunarodnog prava.

- Ovim činom Asad je podržao vojnu agresiju Rusije na Gruziju. Podržao je nezakonitu okupaciju regija Abhazije i Južne Osetije kao i etničko čišćenje koje traje godinama - saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Gruzije 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.