PODNIJETI DOZVOLU

Turska regulatorna agencija dala ultimatum Nijemcima

Ovaj potez se ne odnosi na formalne aspekte emitiranja, već na sam novinarski sadržaj, rekao je Limburg

Dali im ultimatum. ILUSTRACIJA

A. O.

23.2.2022

Njemačkoj mediskoj kući Dojče Vele (Deutsche Welle) Turska regulatorna agencija za nadzor nad medijima dala je ultimatum dobivši instrukciju da podnese zahtjev za dozvolu za emitiranje ili će njeni TV kanal i web stranica biti zabranjeni u toj zemlji.

Vrhovno vijeće turske radio-televizije (RTÜK) obnovilo je svoje zahtjeve da tri međunarodna medija, uključujući Dojče Vele, podnesu zahtjev za dozvolu za emitiranje u roku od nekoliko dana.


Pokušaj cenzure

Generalni direktor Peter Limburg DW-a nazvao je ovaj potez pokušajem cenzure.

- Ovaj potez se ne odnosi na formalne aspekte emitiranja, već na sam novinarski sadržaj. Daje mogućnost turskim vlastima da blokiraju cijeli servis na osnovu pojedinačnih, kritičkih izvještaja osim ako se ovi izvještaji ne izbrišu. To bi otvorilo mogućnost cenzure. Žalit ćemo se na ovu odluku i poduzeti pravne mjere na turskom sudu - objasnio je Limburg.

Limburg je dodao da nakon što su lokalni mediji u Turskoj podvrgnuti takvoj regulativi, sada se pokušava ograničiti izvještavanje međunarodnih medijskih servisa.

Također su i medijske kuće Glas Amerike i Euronjuvs sa sjedištem u Francuskoj dobili obavijest da se prijave za licencu.


Dati papirologiju

Ranije ovog mjeseca, RTÜK je upozorio da će DW-u dati 72 sata da podnese papirologiju u vezi sa zakonom o medijima iz 2019. godine ili se suočava sa zabranom emitiranja i blokade njegove web stranice širom Turske.

Taj rok je stupio na snagu u ponedjeljak.

DW je uspostavio kancelariju za vezu u Turskoj u skladu sa zakonom iz 2019. godine i registriran je u nadležnom turskom ministarstvu od februara 2020. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.