REAKCIJE

UN: Šumski požari se pogoršavaju, svijet nepripremljen

Zapad Sjedinjenih Američkih Država, sjeverni Sibir, centralna Indija i istočna Australija već doživljavaju sve više požara

Područja koja su se nekada smatrala sigurnim. ILUSTRACIJA

A. O.

23.2.2022

Globalno zagrijavanje i promjene u obrascima korištenja zemljišta u narednim bi decenijama moglo dovesti do povećanja broja šumskih požara, što će uzrokovati nezdravo zagađenje zraka i druge probleme s kojima se vlade u svijetu nisu spremne suočiti, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Anadolu Agency (AA).

Zapad Sjedinjenih Američkih Država, sjeverni Sibir, centralna Indija i istočna Australija već doživljavaju sve više požara, a vjerovatnoća katastrofalnih šumskih požara na globalnom nivou mogla bi porasti za više od 50 posto do kraja stoljeća, navodi se u izvještaju UN-ovog Programa za okoliš, objavljenog u srijedu.


Veliki požari

Područja koja su se nekada smatrala sigurnim od velikih požara to više neće biti, uključujući Arktik, na kojem će, kako se navodi, vrlo vjerovatno doći do značajnog povećanja požara.

U tropskim šumama u Indoneziji i južnoj Amazoniji u Južnoj Americi, također, vjerovatno će biti povećana učestalost šumskih požara.

- Nekontrolisani i razorni požari postaju očekivani dio sezonskih kalendara u mnogim dijelovima svijeta - rekao je Andru Sulivan, jedan od autora izvještaja.


Istraživači UN-a

Istraživači UN-a kažu da mnoge nacije i dalje troše previše vremena i sredstava na gašenje požara, ali ne rade dovoljno da ih spriječe.

Promjene u korištenju zemljišta mogu pogoršati požare, kao što je sječa šuma koja za sobom ostavlja drvenaste krhotine koje mogu lako izgorjeti. Također, u izvještaju se navodi da se šume namjerno pale kako bi se očistilo zemljište za poljoprivredu.

Istraživači UN-a su također pozvali na veću svijest o opasnostima od udisanja dima, koje može pogoditi desetine miliona ljudi godišnje dok se oblaci velikih šumskih požara kreću hiljadama kilometara preko međunarodnih granica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.