DŽEN PSAKI IZJAVILA

Bijela kuća: Sankcije na rusku energiju su "na stolu"

Iako SAD još nisu ciljale prodaju ruske nafte kao dio svojih sveobuhvatnih ekonomskih sankcija Rusiji zbog njene invazije na susjednu Ukrajinu, američki trgovci su već djelovali da obustave takav uvoz, utjecajući na energetska tržišta

Administracija predsjednika Džoa Bajdena izjavila je da bi mogla blokirati rusku naftu ako Moskva nastavi agresiju na Kijev. AFP / Ilustracija

N. Aj. / Reuters

2.3.2022

Sjedinjene Američke Države su "vrlo otvorene" za uvođenje sankcija ruskoj naftnoj i plinskoj industriji, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Džen Psaki (Jen), dodajući da vagaju mogući utjecaj na globalna tržišta i cijene energije u SAD.

Upitana da li će Vašington i njegovi zapadni saveznici uvesti sankcije ogromnom energetskom sektoru Moskve, Psaki je u intervjuu za MSNBC rekla: "Vrlo smo otvoreni".

- Razmišljamo o tome. Na stolu su, ali moramo odvagnuti kakvi će sve utjecaji biti - dodala je ona.

Iako SAD još nisu ciljale prodaju ruske nafte kao dio svojih sveobuhvatnih ekonomskih sankcija Rusiji zbog njene invazije na susjednu Ukrajinu, američki trgovci su već djelovali da obustave takav uvoz, utjecajući na energetska tržišta.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) izjavila je da bi mogla blokirati rusku naftu ako Moskva nastavi agresiju na Kijev. Međutim, Psaki je u srijedu rekla da Bijela kuća razmatra kako bi to moglo potresti tržišta.


Cijene nafte dotakle su osmogodišnji maksimum skoro jednu sedmicu nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, dostigavši ​​vrhunac od 113,02 dolara po barelu u srijedu prije nego što je popustila na 111,53 dolara. U međuvremenu, proizvođači nafte OPEC+ koji se sastaju u srijedu planiraju da se drže skromnog povećanja proizvodnje, prema nacrtu plana koji je vidio Reuters.

- Ono što također činimo jeste da tražimo način kako možemo maksimizirati uticaj i pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina i finansijski sektor. Ali želimo da minimiziramo uticaj na globalno tržište, a to uključuje globalno tržište nafte i utjecaj cijena energije na američki narod.

Ne pokušavamo da naudimo sebi, mi pokušavamo da naudimo predsjedniku Putinu i ruskoj ekonomiji - rekla je Psaki.

U utorak su se SAD i njihovi saveznici složili da puste 60 miliona barela naftnih rezervi kako bi nadoknadili poremećaje u opskrbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.