AMERIČKA AMBASADORICA

Linda Tomas-Grinfild: Ponosna sam što sam svjedočila historijskom glasanju u odbranu Ukrajine

Ona je ranije pozvala delegate da glasaju za prijedlog ako vjeruju da zemlje "imaju pravo na suverenitet i teritorijalni integritet"

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Tomas-Grinfild. AFP

N. Aj.

2.3.2022

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) glasanje Generalne skupštine UN-a za osudu ruske invazije na Ukrajinu nazvala je "historijskim".

Na Twitteru je objavila da rezolucija, koju je podržala 141 država, predstavlja "veliki glas u odbrani Ukrajine i Povelje UN-a".

- Ponosna sam što sam svjedočila današnjem historijskom glasanju u odbranu Ukrajine i Povelje UN-a. 141 zemlja članica UN-a glasala je za podršku Ukrajini i pozvala Rusiju na odgovornost - napisala je Tomas-Grinfild.

Ona je ranije pozvala delegate da glasaju za prijedlog ako vjeruju da zemlje "imaju pravo na suverenitet i teritorijalni integritet".

U međuvremenu, Samanta Pauer (Samantha Power), direktorica USAID-a i bivša ambasadorica UN-a za vrijeme Baraka Obame (Barack) objavila je da glasanje označava "globalni prijekor historijskih razmjera".

- Putin je izolovan do neviđenog stepena. Čak i njegovi dugogodišnji partneri osuđuju ovu invaziju - napisala je Pauer.

Samo pet zemalja, Rusija, Bjelorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja, glasalo je protiv rezolucije na prvom hitnom sastanku Generalne skupštine od 1997. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.