PREDSJEDNIK MAKEDONIJE

Pendarovski: NATO u novembru znao da Rusija sprema invaziju na Ukrajinu

Kako je istakao, u tom predviđanju promašaj vremena napada bio je samo za tri dana, dok nije bilo promašaja u obimu operacije i da će da se napadati baš u ova tri magistralna pravca

Stevo Pendarovski. Arhiva

H. J. I.

2.3.2022

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je večeras da je kao šef države članice NATO-a informaciju da Rusija priprema invaziju na cijelu Ukrajinu imao prije četiri mjeseca i da je datum početka promašen samo za tri dana.

- Prva potvrđena saznanja da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu, na cijelu teritoriju, mi što smo ovlašteni da primamo te informacije preko NATO mehanizama dobili smo 5. novembra prošle godine. Prije četiri mjeseca - rekao je Pendarovski u intervjuu Televiziji Sitel, prenijela je agencija Beta.

Kako je istakao, u tom predviđanju promašaj vremena napada bio je samo za tri dana, dok nije bilo promašaja u obimu operacije i da će da se napadati baš u ova tri magistralna pravca.

- Moram da kažem da neki krupni obavještajni servisi u to vrijeme, da ne kažem do Nove godine, nisu vjerovali da je to tačno. Pa su provjeravali i na svoj način. Sada vodimo da se potvrdilo da je to bila 100 posto tačna informacija - rekao je Pendarovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.