VRIJEDNE MILIJARDE

Pogledajte kolekciju megaskupih jahti u rukama moćnih ruskih oligarha

Jedan od najpoznatijih ruskih oligarha je Roman Abramovič vlasnik globalno poznate luksuzne jahte Eclipse, vrijedne 438 miliona američkih dolara

Ni ruski oligarsi nisu pošteđeni ekonomskih sankcija. Agencije

A. Č.

3.3.2022

Moćni ruski tajkuni ljubitelji su superjahti vrijednih milijarde dolara, a najčešće ih registriraju na Kajmanskim otocima. Jedna takva jahta tajkuna Viktora Medvedčuka nalazi se na vezu u riječkoj luci.

Nakon što je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu, Zapad je odgovorio nizom sankcija kako bankama i kompanijama tako i pojedincima u Rusiji.

Pojam oligarh vezuje se za izuzetno bogate Ruse koji su se istaknuli nakon pada Sovjetskog saveza 1991. godine. Ni ruski oligarsi nisu pošteđeni ovih ekonomskih sankcija, a sada su ponovno došli u centar međunarodnih kontroverzi.

Jedan od najpoznatijih ruskih oligarha je Roman Abramovič koji je jučer najavio kako će prodati nogometni klub Chelsea i razna vozila, plovila i nekretnine koje posjeduje i sve donirati žrtvama rata. 

U njegovom vlasništvu je globalno poznata luksuzna jahta Eclipse, vrijedna 438 miliona  američkih dolara, koja je mnogo puta bila i u Hrvatskoj.

Globalno poznata luksuzna jahta Eclipse. Arhiv

Jahta Eclipse registrirana je na Bermudima, a osim nje Abramovič ima i jahtu "Solaris" vrijednu 474 miliona američkih dolara.

S uvedenim sankcijama u prvi plan je izbio još jedan ruski tajkun Ališer Usmanov koji u posjedu ima jahtu Dilbar vrijednu 588 miliona dolara, registriranu na Kajmanskim otocima. 

Usmanovu je Europska Unija uvela sankcije, a Njemačka mu je zaplijenila luksuzno plovilo koje se nalazilo u Hamburgu na remontu.

Jahta Dilbar vrijedna 588 miliona dolara. Agencije

Moćni oligarh metalurške industrije Viktor Rašnjikov posjeduje super-jahtu Ocean Victory koja je vrijedna 294 miliona dolara koja ga na Forbesovoj listi stavlja na treće mjesto.

Odmah iza njega na četvrtom mjestu je Andrej Meljničenko u čijem je vlasništvu jahta vrijedna 204 miliona dolara i trenutno se nalazi u Dubaiju, piše Telegraf.

Na četvrtom mjestu je Andrej Meljničenko u čijem je vlasništvu jahta vrijedna 204 miliona dolara. Agencije

Andrej Molčanov posjeduje jahtu Aurora, a Leonid Mikhelson koji je šef komapnije "Novatek" posjeduje jahtu Pacific vrijednu 115 miliona dolara. Igor Kesaev posjeduje jahtu My Sky vrijednu 30 i drugu jahtu Sky vrijednu 23 miliona dolara.

Andrej Gurijev ima jahtu Alfa Nero registriranu na Kajmanskim otocima vrijednu 81 milion dolara. 

Sergej Galitski posjeduje jednu od najskupljih jahti na svijetu Quantum Blue vrijednu oko 200 miliona dolara. Aleksandar Frolov posjeduje jahtu Dream vrijednu 3 miliona dolara, a također je registrirana na Kajmanskim otocima. 

Jahta Pacific vrijedna 115 milionadolara. Agencije

Oleg Deripaska ima jahtu "Clio" vrijednu oko 60 miliona dolara, a Aleksej Mordašov posjeduje dvije jahte "Lady M." i "Nord". "Lady M." je vrijedna 27 miliona dolara dok za drugu nije poznata cijena.

Vagit Alekperov vlasnik je jahte "Galactica Super Nova" vrijedne 67 miliona dolara koja je popularno registrirana na Kajmanskim otocima. 

Aleksander Abramov posjeduje jahtu Titan vrijednu 82 miliona dolara koja je posljednji put viđena na Maldivima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.