SMANJIVANJE TENZIJA

Uspostavljena nova američko-ruska vojna linija dok rat u Ukrajini bjesni

Ministarstvo odbrane je uspostavilo liniju za dekonflikt sa ruskim ministarstvom odbrane 1. marta u svrhu sprečavanja pogrešnih procjena, vojnih incidenata i eskalacije

Lideri dvije zemlje: Vladimir Putin i Džo Bajden. Agencije

N. Aj. / Reuters

3.3.2022

Pentagon je uspostavio novu telefonsku liniju s ruskim ministarstvom odbrane kako bi spriječio "pogrešne proračune, vojne incidente i eskalaciju" u regionu kako ruska invazija na Ukrajinu napreduje, rekao je američki zvaničnik Reutersu u četvrtak.

Sjedinjene Države kažu da nemaju trupe u Ukrajini, ali su one i NATO saveznici u Evropi zabrinuti zbog potencijalnog prelivanja, jer Rusija izvodi najveći napad na evropsku državu od Drugog svjetskog rata.

SAD i njihovi saveznici također usmjeravaju oružje vrijedno milione dolara ukrajinskim oružanim snagama, koje koriste oružje protiv ruskih trupa, uprkos upozorenjima Moskve o stranom miješanju, piše Reuters.

- Ministarstvo odbrane je uspostavilo liniju za dekonflikt sa ruskim ministarstvom odbrane 1. marta u svrhu sprečavanja pogrešnih procjena, vojnih incidenata i eskalacije - rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, želeći da ostane anoniman, potvrdivši potez koji je prvi objavio NBC.

Američka vojska je uspješno uspostavljala telefonske linije s Rusijom i u prošlosti, uključujući i tokom rata u Siriji, gdje je Moskva intervenirala na strani predsjednika Bašara el Asada (Bashar al-Assad).

Tamo su Sjedinjene Države i Rusija vodile paralelne vojne kampanje, a Sjedinjene Države su bile fokusirane na borbu protiv Islamske države.

Ovaj potez je samo najnoviji pokušaj da se smanje rastuće tenzije između Sjedinjenih Država i Rusije, gdje je predsjednik Vladimir Putin, u jasnom upozorenju Zapadu, prošlog vikenda objavio da stavlja svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti.

Putinov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u srijedu upozorio da će Treći svjetski rat biti nuklearni sukob, što je povećalo nelagodu.

Američka vojska saopćila je u srijedu da će odgoditi planirano probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III.

- Prepoznajemo, u ovom trenutku napetosti, koliko je važno da i Sjedinjene Države i Rusija imaju na umu rizik od pogrešne procjene i preduzmu korake za smanjenje tih rizika - rekao je jučer glasnogovornik Pentagona Džon Kirbi (John Kirby), najavljujući taj korak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.