POJAČAN PRITISAK

Ministarstvo odbrane Ukrajine: Privremeno smo izgubili pristup Azovskom moru

Mariupolj sa svojim strateškim položajem na obali Azovskog mora meta je od početka rata 24. februara

Vojne snage. AFP

A. O.

19.3.2022

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je kasno u petak da je "privremeno" izgubilo pristup Azovskom moru, jer su invazijske ruske snage pojačale pritisak oko glavne morske luke Mariupolj.

- Okupatori su djelomično uspjeli u operativnom okrugu Donjeck, privremeno lišivši Ukrajini pristup Azovskom moru - navodi se u saopćenju ukrajinskog ministarstva obrane, ne precizirajući jesu li ukrajinske snage vratile pristup moru.


Oštećeni objekti

Rusija je u petak saopćila da njezine snage “stežu obruč” oko Mariupolja, gdje je po procjenama oštećeno 80 posto objekata i kuća, a oko 1.000 ljudi još uvijek može biti zarobljeno u improviziranim skloništima ispod uništenog pozorišta. 

Mariupolj sa svojim strateškim položajem na obali Azovskog mora meta je od početka rata 24. februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo, kako je rekao, “specijalnu vojnu operaciju”.


Kontroliran pristup

Grad se nalazi na ruti između poluotoka Krima koji je anektirao Rusiju na zapadu i regije Donjeck na istoku, koju djelomično kontroliraju proruski separatisti.

Rusija je već 1. marta tvrdila da su njezine snage odsjekle ukrajinsku vojsku od Azovskog mora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.