SAOPĆILA AMBASADA

SAD traži konzularni pristup svim američkim državljanima pritvorenim u Rusiji

Više puta smo tražili konzularni pristup pritvorenim američkim državljanima i mjesecima nam je dosljedno i nepropisno bio odbijen pristup. Ovo je potpuno neprihvatljivo, poručeno je iz Ambasade SAD u Moskvi

Džon Saliven. Twitter

E. Ć.

21.3.2022

Američki ambasador u Rusiji Džon Saliven (John Sullivan) posjetio je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova. 

Saliven je zahtijevao da ruska vlada poštuje međunarodno pravo i osnovnu ljudsku pristojnost kako bi omogućila konzularni pristup svim zatvorenicima američkih državljana u Rusiji, uključujući i one u istražno, pritvoru, napisala je američka ambasada u Moskvi putem svog Twitter profila.

- Više puta smo tražili konzularni pristup pritvorenim američkim državljanima i mjesecima nam je dosljedno i nepropisno bio odbijen pristup. Ovo je potpuno neprihvatljivo - poručeno je iz Ambasade SAD. 

Ovaj zahtjev Sjedinjenih Američkih Država dolazi jer su WNBA igračica Britni Griner (Brittney) i bivši američki marinci Pol Vilan (Paul Whelan) i Trevor Rid (Reed) pritvoreni u Rusiji.

Zamjenica glasnogovornice Stejt Departmenta, Jalina Porter, rekla je u petak da američka ambasada u Moskvi "i dalje vrši pritisak, za sada bezuspješno, za konzularni pristup... za sve pritvorenike, a to uključuje i gospođu Griner", prenosi CNN.

Duboko smo zabrinuti zbog naše nemogućnosti da pristupimo bilo kojem od ovih američkih državljana posljednjih mjeseci - rekla je Porter.





Inače, ranije danas je Reuters prenio kako je rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo američkog ambasadora Džona Salivena na uručivanje diplomatske note zbog "neprihvatljivih komentara" predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) na račun Vladimira Putina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.