LONDON

Asanž i njegova zaručnica vjenčat će se danas u zatvoru

Ceremoniji vjenčanja će moći prisustvovati samo četiri gosta i kumovi, koji će odmah nakon što mladenci potpišu dokumente morati napustiti zatvor

Stela Moris i Džulijan Asanž. Agencije

H. J. I.

23.3.2022

Suosnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž (Julian Assange) i njegova zaručnica Stela Moris (Stella), koja i njegova advokatica, će se vjenčati danas u zatvoru Belmarsh u Londonu.  

Pristalice Asanža će se okupiti ispred zatvora kako bi proslavili vjenčanje. Podsjećamo, on je 2019. godine uhapšen u Ambasadi Ekvadora. On se bori protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama. Traže ga zato što je WikiLeaks objavio stotine hiljada dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku.

Ceremoniji vjenčanja će moći prisustvovati samo četiri gosta i kumovi, koji će odmah nakon što mladenci potpišu dokumente morati napustiti zatvor.

- Džulijan je sretan što ćemo se napokon moći vjenčati. Mjesecima smo čekali da naš zahtjev bude odobren - kazala je njegova dvokatica i zaručnica Moris.

Zatvorsko osoblje će fotografisati mladence. Ipak, oni mogu odustati od fotografisanja ukoliko procijene da će materijal biti javno objavljen jer bi to ugrozilo sigurnost ustanove.

Asanž i Moris će platiti troškove vjenčanja. Imaju dva sina, četverogodišnjeg Gabriela i trogodišnjeg Maksa (Maxa).

Par je zamolio pristalice da umjesto poklona po gradu lijepe postere na kojma pozivaju da Asanž bude oslobođen.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.