DO HELSINKIJA

Posljednji voz ka EU za Ruse koji napuštaju domovinu bježeći od sankcija Zapada

U petak je na željezničkoj stanici u Litvaniji otvorena izložba šokantnih slika iz rata u Ukrajini, s ciljem da ruskim tranzitnim putnicima pruži pravu sliku sukoba

Većina vozova je bila krcata od invazije 24. februara, dovozeći 700 putnika dnevno u Finsku. AFP

N. Aj. / AFP

25.3.2022

Jedna od rijetkih preostalih otvorenih ruta iz Rusije ka Evropskoj uniju zatvara se nakon što je finski željeznički operater najavio da će posljednji voz iz Sant Peterburga za Helsinki saobraćati u nedjelju.

Nakon invazije Moskve na Ukrajinu, ekspresni voz "Allegro" koji je vozio dva puta dnevno bio je prepun Rusa i Finaca koji su bili željni da izađu prije nego što sankcije Zapada učine odlazak gotovo nemogućim.

- Do sada smo nastavili da pružamo uslugu u skladu sa zvaničnim uputstvima, kako bismo osigurali prolaz Finaca u Finsku - rekao je danas Topi Simola, viši potpredsjednik finskog operatera VR.


"Funkcionisanje usluge više nije prikladno"

Kako je došlo do zatvaranja zračnog prostora i drugih sankcija, "Allegro", posljednja željeznička veza koja još radi između Rusije i EU, doživjela je porast potražnje.

- Posljednjih sedmica ljudi koji su željeli da napuste Rusiju mogli su to da učine - rekao je Simola.

Međutim, u četvrtak je finski ministar za državna preduzeća Tjti Tuparinen (Tytti Tuppurainen) obavijestio VR da "funkcionisanje usluge više nije prikladno" u svjetlu teških sankcija Rusiji.

Željeznički operater je rekao da će posljednji voz iz Rusije za Finsku saobraćati u nedjelju ujutro.

Većina vozova je bila krcata od invazije 24. februara, dovozeći 700 putnika dnevno u Finsku, ali je u posljednjih dvije sedmice broj putnika smanjen na 60 posto kapaciteta, rekao je portparol VR za AFP.

Odabrana nekolicina

Iako su mnogi Rusi navodno pokušali da odu, veza "Allegroa" sa Helsinkijom otvorena je samo nekolicini odabranih.

Moskva propisuje da putnici moraju biti ruski ili finski državljani. Potrebna je viza kao i dokaz o vakcinaciji protiv virusa Covid u EU, ali ne dozom "Sputnjika" koja se najčešće daje u Rusiji.

Većina putnika koji stižu u finsku prijestolnicu stoga su Rusi koji žive, rade ili studiraju u Evropi.

U petak je na željezničkoj stanici u Litvaniji otvorena izložba šokantnih slika iz rata u Ukrajini, s ciljem da ruskim tranzitnim putnicima pruži pravu sliku sukoba.

Baltička država dozvoljava 100 vozova mjesečno za tranzit do i iz ruske eksklave Kalinjingrad, iako ruskim putnicima nije dozvoljeno da se iskrcaju u Litvaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.