DOLMABAHČE PALAČA

Palača u kojoj su se vodili pregovori je odraz Istanbula: Spoj je Istoka i Zapada, vrijedi više od 2.5 miliona KM

Prije nego su započeti pregovori, okupljenim se obratio Redžep Tajip Erdoan

E. Ć.

29.3.2022

Dolmbahče palača. Shutterstock

Završen je prvi dan rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu. Pregovori ruskog i ukrajinskog pregovaračkog tima vodio se u Dolmabahče palači. 

Prije nego su započeti pregovori, okupljenim se obratio Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan). On je kazao da je tužan što je sukob ušao u petu sedmicu. 

Turska, članica NATO-a, u dobrim je odnosima s obje države pa želi biti posrednik u pregovorima. Erdoan je ranije bio protiv sankcija nametnutih Rusiji, ali je i pozvao na hitan prekid vatre.

Pregovorima je prisustvovao i ruski oligarh Roman Abramovič (Abramovich), međutim portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) je rekao kako bivši vlasnik Čelzija nije bio zvanični član ruske delegacije.



Fascinantna je palača u kojoj su vođeni razgovori. Njena vrijednost se procijenjuje na oko 2.5 miliona KM. 

Baš kao i sam Istanbul, spoj je Istoka i Zapada. Njezina unutrašnjost strogo je čuvana, a i sama čuva uspomene na simbole nacije.

Njezinu gradnju naredio je sultan Abdul Medžid I koji je do tada sa svojom porodici živio u tradicionalnijoj Topkapi palači. Zaželjevši se luksuza i modernog duha koji je trebao odražavati i smjer u kojem se carstvo kreće, odlučio se na novu rezidenciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.