GENERAL

Volters: SAD će trebati još snaga u Evropi

O ruskom korištenju hipersoničnog oružja u Ukrajini, Volters je kazao da je bilo višestrukih ispaljivanja takvog oružja

Tod Volters. AGENCIJE

A. O.

29.3.2022

SAD će vjerovatno trebati još trajnih ili rotirajućih snaga u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, poručio je komandant evropske komande američke vojske Kongresu u utorak, ne pružajući detalje kada će biti raspoređene i u kojem broju.

General Tod Volters (Wolters), koji također obavlja dužnost vrhovnog zapovjednika NATO-a, kazao je da će odluke biti zasnovane na osnovu onoga što čine evropske zemlje, posebno u odgovoru na potrebu stvaranja četiri dodatne NATO-ve borbene grupe, koje će biti uspostavljene u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj. Te grupe dio su napora na zaštiti i uvjeravanju zemalja u istočnoevropskom obodu alijanse.

- Vjerujem da će nam još trebati više - poručio je Volters senatskoj komisiji za oružane snage.

Upitan o ranim američkim obavještajnim podacima koji su sugerirali da će Rusija brzo osvojiti Ukrajinu, Wolters je kazao da je moglo biti obavještajnih propusta. Dodao je da bi šire ocijene američkog odgovora na rat mogle uzeti u obzir taj element.

O ruskom korištenju hipersoničnog oružja u Ukrajini, Volters je kazao da je bilo višestrukih ispaljivanja takvog oružja koja su izgledala kao pokušaj Putina da pokaže svoje vojne kapacitete.

- Ne mislim da su bili uspješni - izjavio je američki general, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.