POSTOJE DVIJE OPCIJE

Otkriveno čime je otrovan ruski milijarder Roman Abramovič

Ako se ne radi o hloropikrinu, druga opcija je novičok

Roman Abramovič: Bila mu potrebna liječnička pomoć nakon pregovora u Kijevu. Agencije

A. Č.

30.3.2022

Ruskog milijardera Romana Abramoviča otrovali su ili hloropikrinom, hemijskim oružjem iz Prvog svjetskog rata, ili manjom dozom novičoka, javlja Daily Mail.

Abramoviču je bila potrebna liječnička pomoć nakon pregovora u Kijevu ranije tokom mjeseca. Na liječenje je otišao u Istanbul.

U međuvremenu je objavljeno kako je Abramoviču bilo toliko loše nakon trovanja da je doktore koji su ga pregledavali upitao hoće li umrijeti.

Simptome trovanja imala su još dva pregovarača. Nije riječ o trovanju hranom, već se radi o hloropikrinu ili novičoku, uvjereni su stručnjaci.

Hloropikrin ima poprilično snažan miris i teško ga je ne primijetiti, ali stručnjaci kažu da postoje i verzije ovog otrova koje su razvijene bez mirisa. 

Ako se ne radi o hloropikrinu, druga opcija je novičok.


Naučnici ne mogu sa sigurnošću utvrditi o kojem se otrovu radi jer je prošlo puno vremena od trenutka trovanja do trenutka u kojem je Abramovič stigao do bolnice. 

Može se samo nagađati, ali prema simptomima koje su otrovani imali najvjerojatnije je da je riječ o hloropikrinu ili novičoku, navodi Daily Mail.

I novičok i hloropikrin imaju slične simptome. Hloropikrin je snažan pesticid koji se koristi u poljoprivredi i zabranjen je za vojno korištenje. Može ga se koristiti u spreju, a zagađuje vodu i hranu.

Čovjek ga može udahnuti ili unijeti u organizam kroz hranu i piće. Izrazito je štetan i nadražuje pluća, oči i kožu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.