MINISTAR EKONOMIJE

Habek: Nijemci će biti siromašniji zbog ruske agresije na Ukrajinu

Nije moguće da ovo završi, a bez da njemačko društvo ne plati cijenu za to, rekao je Habek

Robert Habek. Twitter

E. Ć.

2.4.2022

Ministar ekonomije Njemačke Robert Habek (Habeck) rekao je ranije ove sedmice za ZDF da će Nijemci biti siromašniji zbog ruske agresije na Ukrajinu. 

- Nije moguće da ovo završi, a bez da njemačko društvo ne plati cijenu za to. To je nezamislivo. Vjerujem da već plaćamo cijenu koja je mala u poređenju s patnjama u Ukrajini - poručio je Habek za ZDF, a prenosi CNN.

Njemačka Agencija za statistiku objavila je kako je inflacija prošli mjesec iznosila 7,3 posto, najviše u posljednjih 40 godina, a osnovni uzrok ekonomskog pogoršanja jeste poskupljenje plina i nafte.

Oni su prema Agenciji za statistiku skuplji za 40 posto nego prošle godine. 

- Visoka ovisnost o ruskom snabdijevanju energentima podrazumijeva značajan rizik od nižeg gospodarskog učinka, pa čak i recesije sa znatno višim stopama inflacije - navodi se u saopćenju koje je objavilo njemačko Vijeće ekonomskih stručnjaka u srijedu.

- Njemačka bi odmah trebala učiniti sve što je moguće kako bi poduzela mjere predostrožnosti protiv obustave ruskih isporuka energije i brzo okončala svoju ovisnost o ruskim izvorima energije - dodaje se u saopenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.