U DONBASU

Američki ministar odbrane: SAD pružaju obavještajne podatke ukrajinskim snagama za izvođenje operacija

Svakako, trenutne smjernice nisu bile jasne u tom pogledu, pa ćemo se pobrinuti da budu jasne, odgovorio je Oustin

Lojd Austin. REUTERS

A. O. / CNN

7.4.2022

Američki ministar odbrane Lojd Austin (Lloyd Austin) je prvi put javno rekao da SAD pružaju obavještajne podatke ukrajinskim snagama za izvođenje operacija u regionu Donbasa, piše CNN. 

Svjedočeći pred Komitetom za oružane snage Senata, Austin je upitan da li SAD obezbjeđuju obavještajne podatke kako bi pomogli Ukrajini da izvede napade na ruske snage u okupiranoj regiji Donbas ili na okupiranom Krimu.


Obavještajni podaci

- Pružamo im obavještajne podatke za izvođenje takvih operacija u Donbasu. To je tačno - rekao je Austin odgovarajući na pitanje senatora Toma Cottona. Austin u svom odgovoru nije spomenuo Krim. Takođe je naveo da SAD ne obeshrabruju Ukrajinu da pokrene napade na ruske snage u ovim oblastima.

Ovo je prvi put da je američki zvaničnik javno priznao ulogu SAD u operacijama Ukrajine u spornom regionu dok se borbe pomeraju od glavnog grada Kijeva ka jugoistoku Ukrajine.

- Nastavljamo da pružamo korisne informacije i obavještajne podatke ukrajinskim oružanim snagama u njihovoj borbi - rekao je visoki dužnosnik odbrane za CNN danas nakon Oustinovih izjava. 

Dodaje da kako se ta borba sve više migrira u regiju Donbasa, prilagodit će njihov sadržaj i protok informacija prema potrebi.


Planovi i kretanja

Ostin je tada na saslušanju rekao da će Pentagon danas poslati ažurirane smjernice, ali ne kaže eksplicitno šta bi smjernice podrazumijevale.

Koton (Cotton) je upitao da li trenutne smjernice nisu pružanje takvih obavještajnih podataka Ukrajini.

- Svakako, trenutne smjernice nisu bile jasne u tom pogledu, pa ćemo se pobrinuti da budu jasne - odgovorio je Oustin.

Ranije ovog mjeseca, Bijela kuća je priznala da su SAD poslale značajnu količinu detaljnih, pravovremenih obavještajnih podataka Ukrajini u vezi s planovima i kretanjima Rusije, piše CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.