PORUKA BUDIMPEŠTI

Fon der Lajen upozorila Orbana: To je kršenje sankcija Evropske unije

Ono što Putin sugerira, konverzija eura u rublje kojima bi se potom plaćao plin, značilo bi kršenje sankcija, kazala je Fon der Lejen

Ursula fon der Lejen i Viktor Orban. Avaz

E. Ć.

8.4.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) rekla je za CNN da će se odluka Mađarske da plaća ruske energente rubljama smatrati kršenjem evropskih sankcija. 

- Napravili smo analizu Putinovog dekreta i pravna situacija je vrlo jasna. Ono što Putin sugerira, konverzija eura u rublje kojima bi se potom plaćao plin, značilo bi kršenje sankcija. Ako to napravite, mislim na plaćanje u rubljima, vi kršite odnosno zaobilazite sankcije koje smo uveli Rusiji - rekla je Fon der Lejen (Von der Leyen) u intervjuu za CNN.

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da Mađarskoj nije problem da plaća ruski plin u rubljama, nakon što je Vladimir Putin potpisao dekret kojim traži da "neprijateljske" zemlje plaćaju za plin u ruskoj rublji.

- Evropska unija je u razgovorima sa Budimpeštom. Zasad se Mađarska pridržava sankcija i, dok ne vidimo drugačije postupanje, sve je u redu. Nikad prije nismo vidjeli Evropsku uniju ovako ujedinjenu.

Mislim da si svaka zemlja članica postavlja pitanje želi li biti prva koja će narušiti takvo jedinstvo. Mislim da ne želi - rekla je Fon der Lejen.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.