BIVŠA HRVATSKA MINISTRICA

Vesna Pusić: Za Evropu bi bilo opasno da Francuska izabere Le Pen na izborima

Ona je ekstremna desnica, ona je finansirana od Putina, u Evropskom parlamentu su je čak zvali "Madamme Putin", međutim sada se od toga distancirala, reka je

Vesna Pusić. AGENCIJE

S. S. / N1 Hr

10.4.2022

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić gostovala je u Dnevniku N1 te je govorila o izborima u Francuskoj, ali i kako je rat u Ukrajini imao uticaj na njih.

Za početak je rekla kako se Marin Le Pen (Marine) po anketama Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) približila na 5 postotnih poena, ali i da je činjenica da su svi drugi kandidati, osim Makrona, puno duže vodili kampanju.

- On je bio uključen i u diplomatiju u pokušaju sprječavanja rata. On je jedan od rijetkih svjetskih lidera s kojim je Putin pristao razgovoarati. Nije uspio, ali iskreno rečeno spriječiti rat nako što je Putin nagomilao 150.000 svojih vojnika na ukrajinske granice je bilo iluzorno, a i mislim da čak i u najgorim situacijama neki kanal komunikacije mora postojati. Kao što znamo svaki, i najgori rat, završava diplomatijom i mora postajati neko ko će biti u stanju razgovarati i Makron se pokazao da je ta osoba - poručila je bivša šefica diplomatije Hrvatske.

Uspješan mandat

Pusić smatra Makronov rad uspješnim.

Radeći taj posao očito je donekle potcijenio važnost kampanje, iako po svemu se može reći da je njegov prvi mandat bio uspješan. Recimo jedan pokazatelj, na prvom ili drugom mjestu, ovisno o anketama, pred prošle izbore je kao glavna tema za Francuze bila nezaposlenost. Danas ta tema nije ni u prvih deset, dakle to pitanje je riješio. Jako je pojačao finansiranje obrazovanja, naročito predškolskog i osnovnog. Ali predškolsko je besplatno i obavezno od treće godine, to je nešto što zaista utiče na karakter društva, to možda najveći uticaj ima .

Ističe i kako je Le Pen oduvijek bila jaka ekstremna desnica, ali da je nekoliko stvari drži na političkom životu.

- Ona je ekstremna desnica, ona je finansirana od Putina, u Evropskom parlamentu su je čak zvali "Madamme Putin", međutim sada se od toga distancirala. Na francuskoj političkoj sceni se pojavio i Erik Zemur (Eric Zemmour) koji je zaista redikulozna desnica i čini se da joj je to pomoglo, malo se približila na sredinu, malo je ublažila desničarsku retoriku - kaže Pusić.

Rekla je i da je pitanje tko je Zemura uključio, ako ga je taktički uključio te da je njegova pojava mogla i negativno uticati na Le Pen, koja je ipak uspjela zahvatiti i dio centra.

Jačanje ekstrema

- Nešto što je Makron rekao da će učiniti je da da će promijeniti lice francuske politike i to je učinio, oni koji su prije Makrona bili na čelu Francuske su gotovo potpuno nestali i negdje sam pročitala da će kandidatkinje lijevog i desnog centra zajedno imati 11%. Međutim, ta činjenica je ojačala ekstreme i lijevi i desni ekstrem i Le Pen je gotovo potpuno potisnula iz svog govora ove agresivne, ksenofobične, islamofobične teme koje su za nju bile karakteristične i počela se baviti politikom svakodnevice. To ju je doguralo do ovdje i vjerovatno je da će ona i Makron biti u drugom krugu. Ovi izbori su bitni za Francusku, a još su važniji za nas, odnosno za Europu - pojašnjava Pusić.

Objasnila je i zašto bi bilo loše da Francuska odabere Le Pen.

- Francuska koja bi izabrala desničarku poput Le Pen, financiranu, dokazano od Putina, njezina stranka i danas otplaćuje formalni kredit koji su dobili od Putina, odnosno od Rusije, bilo strašno opasno za Evropu. Jer, objektivno govoreći, s odlaskom Velike Britanije, Njemačka i Francuska su jako važne za EU i daju ton. Makron je izrazito proevropski orijentiran. Čak je i snažnije proevropski orijentiran od Merkel. Le Pen je nešto sasvim drugo, ona je puno orbanističnija, sličnija tom ksenofobičnom modelu - zaključila je Pusić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.