DONIJELI ODLUKU

Evropski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia povlači se iz Rusije

Nokia ima oko 90.000 uposlenika širom svijeta

Nokia. ILUSTRACIJA

A. O. / Reuters

12.4.2022

Rusija gubi sve više brendova i proizvođača, a novi u nizu je proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia koji se povlači s ruskog tržišta.

Tu informaciju potvrdio je izvršni direktor kompanije što je korak dalje u odnosu na konkurentski Ericsson koji je jučer saopćio da će na neodređeno vrijeme obustaviti  poslovanje u toj zemlji.


Nikakve mogućnosti

Kako navodi Reuters, stotine stranih kompanija prekidaju veze s Rusijom nakon njene invazije na Ukrajinu 24. februara i nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi.

- Jednostavno ne vidimo nikakve mogućnosti za nastavak poslovanja u zemlji u trenutnim okolnostima - dodao je izvršni direktor Nokie Peka Lundmark (Pekka) u intervjuu.

Nokia je saopćila da je odlučila da je napuštanje Rusije jedina opcija. 

Također, on je naglasio da će Nokia nastaviti pružati podršku korisnicima i nakon napuštanja tog tržišta, a u ovoj fazi nije bilo moguće reći koliko će dugo ova situacija trajati.


Jednocifreni postotak prodaje

Nokia ima oko 90.000 uposlenika širom svijeta.

I Nokia i Ericsson ostvarili su jednocifreni postotak prodaje u Rusiji, gdje kineske kompanije poput Huaweija i ZTE-a imaju veći udio prodaje.

Rusija također nije u dobrim odnosima s Finskom i Švedskom, matičnim zemljama Nokie i Ericssona, zbog njihovog iskazanog interesa za pridruživanje vojnom savezu NATO-u.

Odluka Nokije da napusti Rusiju utjecat će na oko 2.000 radnika, a nekima bi od njih mogao biti ponuđen posao u drugim dijelovima svijeta, rekao je Lundmark.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.