ISPLIVALI DETALJI

Ko je uhapšeni oligarh Viktor Medvedčuk, kojem je luksuzna jahta usidrena u Hrvatskoj?

Lider najveće opozicione stranke u Ukrajini

Viktor Medvedčuk. Agencije

A. K. / Večernji.ba

13.4.2022

Ukrajinci su uhapsili ruskog oligarha Viktora Medvedčuka, Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini. Na svom službenom Telegram nalogu, Volodimir Zelenski (Zelensky) je objavio sliku Medvedčuka u lisicama. 

Medvedčuk je lider najveće opozicione stranke u Ukrajini. U martu je ta stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, piše Večernji.ba



Saradnja s tajnim službama

Do jučerašnje objave nije se znalo gdje se nalazi. Inače, njegova megajahta "Royal Romance" koja se nalazila u riječkoj luci blokirana je nakon ruske invazije na Ukrajinu, a krajem marta dobila je dozvolu da napusti Rijeku i krene prema Trogiru gdje je sada usidrena, pisao je Novi list. 

"Royal Romance" dugo je bila vezana u riječkoj luci. Riječ je o luksuznom plovilu dugačkom 92 metra. "Royal Romance" svojim dimenzijama ulazi u pet posto najvećih luksuznih jahti na svijetu, koristi se isključivo za potrebe vlasnika i njegovih gostiju, a godišnji troškovi njezinog održavanja i putovanja procjenjuju se na vrtoglavih 15 do 20 miliona dolara, što samo po sebi govori o financijskoj moći njezinog vlasnika. 

Inače, Viktor Medvedčuk rođen je u Sibiru, a sin je čovjeka koji je bio osuđen na osam godina zatvora i još četiri godine izgona u Sibir zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima Ukrajine. Nakon završetka fakulteta na koji je primljen zbog odobrenja ministarstva unutarnjih poslova zbog saradnje s tadašnjim tajnim službama godinama je radio kao odvjetnik.


Ruka iz sjene

 Poslije raspada Sovjetskog Saveza je osnovao uspješnu odvjetničku kompaniju, godinama je bio član ukrajinske socijal-demokratske partije. U februaru 2000. godine je ušao u parlament i postavljen je za jednog od potpredsjednika, ali je već u decembru iduće godine potjeran s te pozicije zbog zloupotrebe moći te kršenja brojnih propisa. 

Tada je postao jedan od najbližih saradnika predsjednika Leona Kučme, a pretpostavljalo se da je upravo on ruka iz sjene koja upravlja politikom premijera Viktora Janukoviča. Iz tog vremena prate ga glasine da je platio čak i jednu ultradesničarsku organizaciju kako bi organizirali prosvjede podrške tadašnjem šefu opozicije Viktoru Juščenku. 

Njegovo bogatstvo procijenjeno je na pola milijarde dolara, no nejasno je kako je jedan advokat tokom svoje karijere uspio zaraditi toliko novaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.