RIJETKA POJAVA

Američka vojska potvrdila da se međuzvjezdani meteor sudario sa Zemljom

Siraj je u to vrijeme, zajedno sa profesorom sa Harvarda Abrahamom Loebom, istraživao “Oumuamuu“, prvi poznati međuzvjezdani objekat u našem sunčanom sistemu, koji je pronađen 2017. godine

Meteor pogodio zemlju. PRINTSCREEN / ILUSTRACIJA

A. O. / CNN

15.4.2022

Istraživači su otkrili prvi poznati međuzvjezdani meteor koji je ikada udario Zemlju, pokazuje nedavno objavljeni dokument svemirske komande Sjedinjenih Američkih Država, piše CNN.

Međuzvjezdani meteori potječu izvan našeg Sunčevog sistema i veoma su rijetka pojava, ali se jedan 8. januara 2014. godine srušio u blizini sjeveroistočne obale Papue Nove Gvineje.

Taj objekat je kao međuzvjezdani meteor, u studiji iz 2019., identifikovao Amir Siraj, tadašnji student na Univerzitetu Harvard.


Međuzvjezdani objekat

Siraj je u to vrijeme, zajedno sa profesorom sa Harvarda Abrahamom Loebom, istraživao “Oumuamuu“, prvi poznati međuzvjezdani objekat u našem sunčanom sistemu, koji je pronađen 2017. godine. Tada je odlučio proći kroz NASA-in centar za proučavanje objekata blizu Zemlje kako bi pronašao druge međuzvjezdane objekte i pronašao ono za šta je vjerovao da je međuzvjezdani meteor u roku od nekoliko dana.

Naime, velika brzina meteora je ono što je Siraju u početku zapalo za oko. Njegovi proračuni su pokazali da je meteor išao brzinom od 60 kilometara u sekundi u odnosu na Sunce. Zatim je mapirao putanju meteora i otkrio da je u nevezanoj orbiti, za razliku od zatvorene orbite drugih meteora. To znači da umjesto da kruži oko Sunca kao drugi meteori, dolazi izvan Sunčevog sistema.

Loeb i Siraj, međutim, nisu mogli objaviti svoje nalaze u naučnim časopisima, jer su njihovi podaci došli iz NASA-ine baze podataka CNEOS, koja ne otkriva koliko su očitavanja tačna.

Poslije višegodišnjih pokušaja da pribave potrebne dodatne informacije, zvaničnu potvrdu da se zaista radi o međuzvjezdanom meteoru dobili su od Džona Šoua (Johna Showa), zamjenika komandanta američke svemirske komande.


Objaviti nalaze

- Džoel Moser /Joel), glavni naučnik Komande svemirskih operacija, pregledao je analizu dodatnih podataka dostupnih Ministarstvu odbrane u vezi sa ovim nalazom. Moser je potvrdio da je procjena brzine prijavljen NASA-i dovoljno tačna da ukaže na međuzvjezdanu putanju“, napisao je Show u pismu.

Od kada je dobio potvrdu Ministarstva odbrane, Siraj i njegov tim rade na tome da ponovo pokušaju objaviti svoje nalaze u naučnom časopisu.

On bi želio i pokušao izvaditi dio meteora iz Tihog okeana, ali je priznao da bi to bila malo vjerovatna mogućnost zbog same veličine projekta.

Ukoliko bi se istraživači uspjeli dočepati “svetog grala međuzvjezdanih objekata”, Siraj je istakao da bi to predstavljalo naučnu revoluciju koja bi pomogla otkrivanju svijeta izvan našeg sunčevog sistema.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.