STAVIO BIO TAČKU

Bajden prekršio obećanje: SAD traži naftu i plin na državnom zemljištu

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova posljednji je u nizu poteza Bajdenove administracije uvedenih zbog rastućih cijena energenata

Bajden: Nekoliko puta u predsjedničkoj kampanji obećao da neće biti bušenja. Agencije

Piše: E. Ma.

16.4.2022

Sjedinjene Američke Države nastavile su planove istraživanja i eksploatacije nafte i plina na zemljištu u vlasništvu savezne vlade, a taj čin predstavlja kršenje predizbornog obećanja predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da će otpriike 144.000 hektara zemljištva u vlasništvu savezne vlade biti na raspolaganju za bušenje nafte i plina kroz zakup u devet saveznih država.

Kompanije će morati davati saveznoj vladi 18,75 posto prihoda od nafte i plina sa zakupljenog zemljišta, što je porast u odnosu na 12,5 posto koliko su do sada trebale plaćati.

Po prvi puta u mandatu predsjednika Bajdena savezna vlada ponudit će u zakup zemlju za eksploatiranje nafte i plina, navodi New York Times.

- Način na koji upravljamo našim javnim zemljištem i vodama govori sve o tome što cijenimo kao zemlja - rekla je ministrica unutrašnjih poslova Deb Haland (Haaland).

Podsjetimo, Bajden je nekoliko puta u predsjedničkoj kampanji obećao da će zaustaviti aukcije za bušenje nafte na saveznoj zemlji, što su na sudu pokušale osporiti republikanske savezne države.

Na predizbornom skupu u Hadsonu u februaru 2020. Bajden je poručio okupljenim pristalicama kako više neće biti bušenja nafte na državnom zemljištu.

- I usput... Nema više bušenja na zemljištu savezne vlade. Tačka, tačka, tačka - kazao je tada Bajden.

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova posljednji je u nizu poteza Bajdenove administracije uvedenih zbog rastućih cijena energenata. Ranije je SAD najavio puštanje u promet nafte iz strateških rezervi kako bi se povećala ponuda na tržištu i smanjila cijena nafte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.