BITKA ZA MARIUPOLJ

Rusi tvrde da je 400 vojnika plaćenika okruženo u tvornici Azovstal

Prema izjavama ukrajinskih vojnika koji su se predali, oko 400 stranih plaćenika sada su okruženi na teritoriji Azovstal tvornice i bore se kao dio ukrajinske grupe - istakao je Konašenkov

Razrušeni Mariupolj. Arhiv

Piše: D. H.

17.4.2022

Iz ruskog ministarstva odbrane izjavili su da je 400 plaćenika okruženo u ovome dijelu Mariupolja i dio su ukrajinskih oružanih snaga, istakao je general major Igor Konašenkov.

- Prema izjavama ukrajinskih vojnika koji su se predali, oko 400 stranih plaćenika sada su okruženi na teritoriji Azovstal tvornice i bore se kao dio ukrajinske grupe - istakao je Konašenkov.

Dodao je kako su uglavnom građani EU a da ima i Kanađana te da u skladu sa odredbama međunarodnog prava, strani plaćenici nemaju status boraca i ono što ih u najboljem scenariju čeka su krivična odgovornost i dugotrajne kazne zatvora.

- Ranije smo presreli radio vezu između militanata regije Mariupolj i razgovarali su na barem šest različitih jezika. U slučaju da i dalje budu pružali otpor, bit će uništeni - dodao je Konašenkov.

Ranije je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da će se povući iz mirovnih pregovora sa Rusijom ukoliko borci koji su zatočeni u kompleksu tvornice čelika Azovstal budu ubijeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.