SUKOB NE JENJAVA

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su uništili pošiljke oružja sa Zapada

Također, visokopreciznim projektilima je pogođeno još 16 ciljeva, uključujući dvije kontrolne tačke, dva uporišta ukrajinskih trupa i skladište vojne opreme, rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov na konferenciji za novinare u Moskvi

Igor Konašenkov. TWITTER

S. S. / AA

1.5.2022

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kasno u ponedjeljak da je logistički centar u blizini ukrajinskog grada Lavova pogođen visoko preciznim projektilima koji su uništili veliku količinu oružja koje je u Ukrajinu u proteklih šest dana isporučeno iz Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Također, visokopreciznim projektilima je pogođeno još 16 ciljeva, uključujući dvije kontrolne tačke, dva uporišta ukrajinskih trupa i skladište vojne opreme, rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov na konferenciji za novinare u Moskvi.

- Od početka sukoba, uništeno je 139 letjelica i 483 bespilotne letjelice, uz 250 sistema PVO, 2.337 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 254 višecijevna raketna bacača, 1.009 poljskih artiljerija i minobacača, kao i 2.196 vojnih vozila - rekao je Konašenkov.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 2.072 civila je ubijeno, a 2.818 je ranjeno u Ukrajini od početka rata, prema procjenama Ujedinjenih nacija, pri čemu se strahuje da su stvarne brojke mnogo veće.

Više od 4,9 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od sedam miliona interno je raseljenih, saopćila je agencija UN-a za izbjeglice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.