IZBILI I PROTESTI

Šri Lanka dobila novu, proširenu vladu od 17 ministara pred pregovore sa MMF-om

Predsjednikov stariji brat Mahinda Radžapaksa, međutim, ostaje premijer

U Šri Lanki. EPA

A. O.

18.4.2022

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžpaksa proširio je u ponedjeljak svoj tim sa 17 novih ministara, ali on ne uključuje članove njegove porodice kao što je planirao, jer su izbili protesti zbog vladinog nošenja sa ekonomskom krizom koja je imala razorne efekte u toj zemlji, prenosi Reuters.

Predsjednikov stariji brat Mahinda Radžapaksa, međutim, ostaje premijer.


Ostrvska država

Ostrvska država od 22 miliona stanovnika pati od dugotrajnih nestanka struje i nestašice goriva i ljiekova, izazvanih naglim padom njenih deviznih rezervi što je zaustavilo uvoz osnovnih životnih namirnica i izvelo hiljade ljudi na ulice.

Radžapaksina vlada će u ponedjeljak započeti razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom programu, a analitičari su označili političku nestabilnost kao rizik u pronalaženju izlaza iz finansijskih previranja u Šri Lanki.

Suočen sa rastućim narodnim nemirima, Radžapaksa je ranije ovog mjeseca raspustio svoj kabinet i pozvao sve stranke u parlamentu da formiraju vladu jedinstva, ponudu koju su odbile opozicione grupe i članovi vladajuće alijanse.


Šri Lanka. AGENCIJE

Položili zakletvu

- Sedamnaest novih ministara položilo je zakletvu pred predsjednikom Gotabajom Radžapaksom u predsjedničkom uredu jutros - navodi se u saopćenju iz ureda predsjednika.

Samo pet članova prethodne vlade ponovo je položilo zakletvu, dok je većina ostalih resora dodijeljena članovima vladajuće partije Šri Lanke Podudžana Peramuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.