OČEKUJE SE ISTRAGA

U protestima na Šri Lanki ubijena jedna osoba: Sukobili se demonstranti i policija

Kamenje, čahure od borbene municije i patrone suzavca još su razbacani po cijelom području

Protesti u Šri Lanki. EPA

A. O.

20.4.2022

Premijer Šri Lanke Mahinda Rajapaksa izjavio je da očekuje policijsku istragu sukoba između policije i protuvladinih učesnika protesta u kojima je pala prva žrtva u sedmicama građanskih nereda. 

Policija je jučer ispalila borbenu municiju dok je rastjerivala učesnike protesta u Rambukani (Rambukkani), gradu udaljenom oko tri sata sjeveroistočno od komercijalnog središta Kolomba (Colomba), te ubila jednu osobu, a ranila još desetak. Protesti sedmicama bjesne na južnoazijskom otoku od 22 miliona ljudi, a demonstranti izražavaju ogorčenost zbog lošeg upravljanja ekonomijom koja je izazvala nestašice osnovnih potrepština i dugotrajan nestanak struje. 


- Duboko sam uznemiren nakon tragedije u Rambukani. Uvjeren sam da će se provesti stroga, nepristrana istraga- napisao je Rajapaksa u tvitu. 

Rambukana je danas bila mirna, uz minimalnu prisutnost policije na ulicama. Četveročlana policijska forenzička ekipa jučer je pročešljala područje oko željezničkog prijelaza na kojem je izbio sukob.

Kamenje, čahure od borbene municije i patrone suzavca još su razbacani po cijelom području. Jučer je pala prva žrtva otkako su prošli mjesec počeli uglavnom mirni prosvjedi. To se zbiva u trenutku kada se šrilanski dužnosnici sastaju s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) radi potencijalnog programa hitnog zajma, čiji je cilj spriječiti nestašicu goriva i drugih osnovnih potrepština.

MMF je danas rekao da su rasprave u ranoj fazi i da bi svaki dogovor zahtijevao adekvatne garancije da Šri Lanka može riješiti neodrživost svoje dužničke situacije, piše Hina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.