OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU

Britanski sud izdao nalog: Asanž će biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama

Američke vlasti traže Asanža zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima

Džulijan Asanž. Twitter

E. Ć.

20.4.2022

Britanski sud u Cestminsteru izdao je danas službeni nalog za izručenje koosnivača "WikiLeaksa" Džulijana Asanža (Julian Assange) Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kako bi se suočio s optužbama za špijunažu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Konačnu odluku o izručenju sada treba donijeti britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel, a osnivač WikiLeaksa još uvijek ima pravo na žalbu. Današnju odluku Sud u vestminsteru je donio više od mjesec dana nakon što je odbijena žalba Asanža na odluku nižeg suda o njegovom izručenju SAD-u.

Američke vlasti traže Asanža zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima.

SAD je u decembru prošle godine dobio spor na britanskom Visokom sudu na prethodnu odluku da Asanža ne treba izručiti zbog stvarnog i "opresivnog" rizika od samoubistva.

Ako bude izručen SAD-u, Asanž će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke vlade i kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijalna višegodišnja zatvorska kazna. Prošle godine je izvučen iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je bio u utočištu duže od sedam godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.