RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Patrijarh Kiril pozvao na brzo okončanje rata u Ukrajini, ali ga nije osudio

Neka Gospodin prije svega pomiri naš narod u Ukrajini, u Donbasu, gdje se krv još proliva, rekao je

Patrijarh Kiril. SCREENSHOT

Avaz.ba

23.4.2022

Čelnik ruske Pravoslavne crkve, čija je podrška ruskoj "specijalnoj operaciji" u Ukrajini razočarala brojne hrišćane, izjavio je u subotu kako se nada da će ona biti okončana brzo, ali je opet nije osudio.

Tokom službe na otvorenom pred katedralom Hrista spasitelja u Moskvi uoči Vaskrsa, patrijarh Kiril poprskao je svetom vodicom živopisno ukrašene vekne vaskršnjeg hljeba poznate kao kuliči i kazao je da će mnoge od njih biti poslane u regiju Donbas u istočnoj Ukrajini.

- Neka Bog da ove uskršnje darove s pomoći onima koji učestvuju u ovom teškom sukobu kako bi umirio njihova srca, misli i duše, kako bi se okončao što je ranije moguće i zavladao dugo očekivani mir – kazao je.

Patrijarh Kiril, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ranije je davao izjave u kojima podržava rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

Dok je govorio u subotu o potrebi za pomirenjem, on nije dovodio u pitanje niti je kritikovao rusku vojnu kampanju.

- Neka Gospodin prije svega pomiri naš narod u Ukrajini, u Donbasu, gdje se krv još proliva - kazao je Kiril, koji poput Putina vjeruje da su Rusi i Ukrajinci u suštini jedan narod, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.