UTICAJ INVAZIJE

Bivši premijer Finske: Spremni smo na ruske prijetnje nakon ulaska u NATO

Dodaje da se on zalagao za ulazak u NATO dok je bio u finskoj vlasti i kao ministar vanjskih poslova, ali da je tada bio u manjini

Bivši premijer Finske Aleksander Stab. AGENCIJE

A. O. / Al Jazeera

28.4.2022

Bivši premijer Finske Aleksander Stab (Alexander Stubb) je u intervjuu za Al Jazeeru komentirao ulazak Finske u NATO kao i percepciju Finaca o ulasku u Savez otkada je počeo rat u Ukrajini. Izjavio je da će Rusija na razne načine prijetiti Finskoj kada zemlja uđe u NATO, ali da su oni spremni.

Nedavne ankete pokazuju da, otkada je počeo rat u Ukrajini, oko 70 posto finske javnosti želi da njihova država postane dio NATO-a. Prije ruske invazije potpora članstvu se među Fincima kretala između 20 i 30 posto.


Osnovna misao

- Finsko javno mnijenje promijenilo se za 180 stepeni od kada je Vladimir Putin napao Ukrajinu. Trenutno je 68 posto ljudi za ulazak u NATO i 12 posto je protiv. Kada naše političko vodstvo izađe s prijavom za NATO sa Švedskom u maju, predviđam da će naše brojke biti preko 80 posto za članstvo u NATO-u - kazao je on.

Dodaje da je osnovna misao koja prevladava u javnosti jest da ako Putin može poklati svoju braću, sestre i rođake u Ukrajini, to može učiniti i Finskoj i Švedskoj. 

- Za Fince to budi sjećanja na Drugi svjetski rat. Stoga bi članstvo u NATO-u bio način povećanja vlastite sigurnosti i sigurnosti Saveza - rekao je Stab.

Dodaje da se on zalagao za ulazak u NATO dok je bio u finskoj vlasti i kao ministar vanjskih poslova, ali da je tada bio u manjini. 


Promjena mišljenja

- Kada javnost promijeni mišljenje, onda i politički lideri mijenjaju svoje mišljenje - kazao je on.

Stab kaže da Finska ne očekuje nikakve konvencionalne vojne prijetnje Rusije ni napade jer je finska vojska jedna od najvećih u Evropi. Bivši premijer smatra da je Finska puno spremnija za NATO nego većina samih država članica Saveza.

- Ono što ćemo vidjeti od trenutka kada se sredinom svibnja prijavimo za članstvo u NATO-u, do trenutka kada postanemo članica, prijetnje će biti hibridne. Bit će kibernetičkih prijetnji, informacijskog rata, ali mi smo spremni na to. Primjerice, kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij govorio u finskom parlamentu, internetska stranica finskog ministarstva obrane i ona ministarstva vanjskih poslova su nestale - rekao je.

Dodao je da je očito da je bio ruski napad u pitanju. 

- Istodobno je došlo do narušavanja našeg zračnog prostora, što su očito Rusi napravili. To su prijetnje koje ćemo i dalje dobivati, ali spremni smo. Ako gledamo širu sliku, finsko i švedsko članstvo u NATO-u će povećati sigurnost regije - rekao je bivši finski premijer.

Stab za Al Jazeeru kaže da Finska zapravo ima iskustvo vođenja rata s Rusijom, s obzirom na njihovu vlastitu povijest s Kremljem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.