OBRAĆANJE U STRAZBURU

Premijer Italije Dragi: EU treba poželjeti dobrodošlicu Ukrajini i zemljama Zapadnog Balkana

Dragi je pozvao na nastavak proširenja EU, uz "trenutno otvaranje" pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te pojačavanje napora u zemljama koje su u zaostatku u procesu pridruživanja, kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina

Italijanski premijer Mario Dragi. Agencije

N. Aj.

3.5.2022

Evropska unija (EU) bi trebala proširiti svoje granice i poželjeti dobrodošlicu Ukrajini i zemljama Zapadnog Balkana, rekao je italijanski premijer Mario Dragi (Draghi) danas govoreći o odgovoru EU na ruski rat protiv Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu, Mario Dragi je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine "doveo u pitanje najveće postignuće Evropske unije - mir na našem kontinentu".

Ubrzavanje evropskih integracija

Rekao je da bi EU trebala reagovati ubrzavanjem evropskih integracija, donošenjem manjeg broja jednoglasnih odluka i izgradnjom zajedničke spoljne i odbrambene politike.

Dragi je pozvao na nastavak proširenja EU, uz "trenutno otvaranje" pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te pojačavanje napora u zemljama koje su u zaostatku u procesu pridruživanja, kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina.

- Podržavamo pristupanje (EU) svih ovih zemalja (Zapadnog Balkana) i želimo Ukrajinu u Evropskoj uniji - rekao je italijanski premijer, pozvavši EU da "nastavi što je brže moguće".

Agresivni rat

Dragi, bivši predsjednik Evropske centralne banke poznat po obećanju da će učiniti "sve što je potrebno" da spasi euro, pozvao je EU da bude nepokolebljiva u podršci Ukrajini.

- U agresivnom ratu ne može biti jednakosti između onih koji vrše invaziju i onih koji se opiru. Želimo da Ukrajina ostane slobodna, demokratska, suverena zemlja - rekao je on.

Dragi je ponovio prijedlog za ograničenje cijene za kupovinu plina iz Rusije, kako bi se smanjili "preveliki" računi za energiju koji trenutno opterećuju privredu EU, da bi se dodatno potkopali ratni napori ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.