POVODOM DANA EVROPE

Bregu: Zastoj u proširenju Evropske unije na zapadni Balkan je velika greška

Ovaj je trenutak je ujedno i suštinski za budućnost zapadnog Balkana, istakla je Bregu

Majlinda Bregu. AGENCIJE

A. O.

9.5.2022

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas povodom Dana Evrope da je cijena zastoja u proširenju Evropske unije na zapadni Balkan velika greška.

Podsjetila je da je na današnji dan prije sedamdeset dvije godine ministar vanjskih poslova Francuske Robert Šuman (Schuman) predložio da se evropske zemlje ujedine u ekonomsku uniju.


Najgora kriza

- Ta je unija bila jedini način da se na duže vrijeme osigura mir u Evropi. U njegovoj poznatoj Deklaraciji, Šuman je rekao da su „konkretni temelji“ bili neophodni za „očuvanje mira“ - dodala je Bregu.

Naglasila je da je Evropa danas, 9. maja, zbog teških okolnosti uvučena u najgoru krizu od Drugog svjetskog rata, te da je ishod rata u Ukrajini je sve samo ne izvjestan.

- Ovaj je trenutak je ujedno i suštinski za budućnost zapadnog Balkana, u kojem se pokazuje da zapadni Balkan može doprinijeti rješenjima kao što to rade i druge evropske zemlje - istakla je Bregu.


Odabrali tako

Poručila je da je svaka nacionalna priča drugačija, ali kada se pogleda malo dublje nailazi se na ista temeljna uvjerenja - „Bili smo u lošoj situaciji i želimo da budemo u boljoj, a nju ćemo naći u Evropi.“

- Nismo mi Evropljani samo zato što se slažemo s vrijednostima sadržanim u Ugovorima o Evropskoj uniji. Mi smo Evropljani zato što smo tako odabrali. A sada čak možda i više, jer se pouka još jače čuje: Prije nego što 'kasno' potraje cijeli život, proces pristupanja se treba promijeniti. Nabolje. Jer cijena zastoja u proširenju na zapadni Balkan je velika greška - navela je Bregu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.