"DALEKOSEŽNE POSLJEDICE"

Ruski diplomata upozorio Finsku i Švedsku: Nećemo trpjeti, opći nivo vojnih tenzija će rasti

Šta da se radi, takav je nivo onih koji danas donose političke odluke u ovim zemljama, rekao je

Rjabkov: Sigurnost neće biti ojačana. AGENCIJE

A. K.

16.5.2022

Povodom odluke Švedske i Finske da pokrenu proces ulaska u NATO ponovo se oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, koje je poručilo da će ovakva odluka imati dalekosežne posljedice.



Ozbiljna greška

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je kako niko na Zapadu ne bi trebao vjerovati da će Ruska Federacija gledati blagonaklono na ovakve poteze.

- Ne bi trebali imati iluzije da ćemo mi jednostavno trpjeti. Opći nivo vojnih tenzija će rasti, a manje će biti predvidljivosti u ovoj oblasti. Šteta, zdrav razum je žrtvovan nekim fantomskim idejama o tome šta bi trebalo učiniti u trenutnoj situaciji. Oovo je još jedna ozbiljna greška s dalekosežnim posljedicama. Šta da se radi, takav je nivo onih koji danas donose političke odluke u ovim zemljama - rekao je Rjabkov.


Analizirati svaki potez

U kontekstu posljednjih dešavanja, Rjabkov naglašava kako se situacija u cijelom svijetu radikalno mijenja.

- Sve je to odraz potpuno lažne i iskrivljene percepcije onogo što se dešava u svijetu i to sa strane političkih krugova na Zapadu, a posebno u zemljama sjeverne Evrope. Činjenica da sigurnost Švedske kao i Finske, ulaskom u NATO, neće biti ojačana je potpuno očigledno - mišljenja je zamjenik ruskog šefa diplomatije.

Na pitanje kako Rusija planira reagovati, Rjabkov ističe kako će se analizirati svaki potez.

- U kom obliku ćemo osigurati našu sigurnost nakon promjene generalne konfiguracije NATO-a je posebno pitanje. Od toga će zavisiti šta će, praktično, biti rezultat očekivanog pristupa Finske i Švedske NATO-u - zaključioje Rjabkov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.