SERGEJ RJABKOV

Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Rjabkov je kazao da će Moskva uzvratiti ekonomski i politički ako imovina bude zaplijenjena

Sergej Rjabkov. Twitter

FENA

25.4.2024

Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama ako zapadne vlade nastave s prijedlozima da se zaplijeni ruska 'zamrznuta' imovina, prenosi državna novinska agencija RIA u četvrtak izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova.

Grupa industrijskih sila G7 nastoji da iskoristi skoro 300 milijardi dolara vrijednu rusku finansijsku imovinu koja je zamrznuta sankcijama od 2022. godine kako bi pomogla Ukrajini, koja je u trećoj godini rata protiv Rusije.

Kako bi se to moglo učiniti, ostaje, međutim, veoma složeno, s obzirom da bi to predstavljalo kontroverzan presedan. Rjabkov je kazao da će Moskva uzvratiti ekonomski i politički ako imovina bude zaplijenjena.

- Brojni visoki predstavnici u našoj vladi već su govorili o pitanjima našeg finansijskog, ekonomskog i materijalnog odgovora na taj korak (zaplijenu), na koji upozoravamo protivnike da ih, kao i do sada, ne poduzimaju - rekao je on, prenosi RIA.

- Sada proučavamo optimalni oblik reakcije, gdje kontramjere uključuju akcije protiv imovine naših zapadnih protivnika, kao i mjere diplomatskog odgovora – kazao je.

Kremlj je okarakterisao trenutno stanje odnosa sa Sjedinjenim Državama kao "ispod nule", iako nije došlo do formalnog pogoršanja odnosa od početka rata u Ukrajini, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.