TOMAS VEST SE OGLASIO

SAD traži od talibana da poštuju ženska prava: "Žene moraju imati slobodu kretanja"

Krajem marta talibani su zatvorili više razrede osnovne i srednje škole za djevojčice

Pokrivene žene. AGENCIJE

A. O. / Hina

22.5.2022

Posebni savjetnik Sjedinjenih Država za Afganistan jučer se u Dohi, u Kataru sastao sa liderom diplomacije talibanske vlade i podsjetio da se međunarodna zajednica protivi oštrim zabranama uperenim protiv žena.

- Djevojčice moraju ići u školu, žene moraju imati slobodu kretanja i slobodno raditi kako bismo napredovali prema normalizaciji veza s nepriznatom talibanskom vladom - napisao je na Twitteru posebni američki službenik za Afganistan Tomas Vest (Thomas West) nakon sastanka sa čelnikom talibanske diplomacije Amirom Kanom Mutakvijem (Khanom Muttaquijem).


Stroge zabrane

- Dvojica lidera razgovarala su i o stabilizaciji afganistanske ekonomije i o opasnosti napada - rekao je Vest.

Dodao je da se nastavlja dijalog radi pružanja podrške afganistanskom stanovništvu i njihovim nacionalnim interesima.

Kada su nakon povlačenja američkih snaga talibani preuzeli vlast u avgustu, obećali su "mekši" režim nego u prvoj vladi između 1996. i 2001. godine. Međutim, zadnjih mjeseci ponovno su počeli gušiti kritiku i nametati ženama stroge zabrane.

Početkom maja vrhovni talibanski vođa naredio je da se žene moraju potpuno pokrivati u javnosti, pa i lice, čemu najbolje služi tradicionalna burka. Ranije je bio dovoljan tek rubac koji pokriva kosu.

Krajem marta talibani su zatvorili više razrede osnovne i srednje škole za djevojčice, samo nekoliko sati nakon njihova ponovnog, odavno najavljenog otvaranja.


Nezaposlenost naglo porasla

U četvrtak su tamošnji mediji objavili da su talibani naredili novinarkama u svim afganistanskim medijima da moraju pokrivati lica kada se pojavljuju na televiziji. Talibani su obavijestili sve televizijske postaje da je nova naredba konačna i da “nije za raspravu”.

Međutim, voditeljice velikih afganistanskih tv kuća u subotu su se pojavile u programu nepokrivenih lica, prkoseći naredbi talibana.

Nakon povratka talibana na vlast afganistansko gospodarstvo se urušilo, nezaposlenost je naglo porasla zbog velike krize likvidnosti koju je prouzročilo zamrzavanje imovine u inozemstvu vrijedne nekoliko milijarda, napose u SAD-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.