NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Odluka Evropske unije o šestom paketu sankcija će utjecati na ekonomski razvoj i prosperitet Rusije

Odgovornost je očigledno na Rusiji i njenom predsjedniku, rekao je Šolc

Olaf Šolc. PRINTSCREEN

A. O. / CNN

31.5.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) na današnjoj konferenciji za novinare nakon vanrednog sastanka Evropskog vijeća izjavio je da odluka Evropske unije o šestom paketu sankcija će utjecati na ekonomski razvoj i prosperitet Rusije.

- Sankcije imaju jasan cilj, da nateraju Rusiju da okonča ovaj rat i povuče svoje trupe i postigne sporazum sa Ukrajinom o razumnom i poštenom miru - rekao je Šolc u Briselu.


Nezavisne od ruske nafte

Oko 90 posto uvoza nafte u Evropu pokriveno je embargom. Izuzetak za cjevovodnu naftu koja se isporučuje u neke zemlje u Evropi omogućila je zajednički dogovor, objasnio je Šolc. 

- Ovo je bilo važno, jer prelazne mjere koje ove zemlje moraju da preduzmu nisu uspjele tako brzo da se finaliziraju - rekao je on.

Njemačka i Poljska nastavljaju svoje napore da postanu nezavisne od ruske nafte do kraja godine, rekao je njemački kancelar.

Dodao je da širom Evrope gasni embargo još nije na dohvat ruke, jer će mnoge zemlje ostati zavisne od ruskog gasa mnogo duže od Njemačke.


Izgradnja infrastrukture

- Njemačka ubrzano postaje nezavisna od uvoza gasa izgradnjom infrastrukture koja će omogućiti uvoz gasa iz drugih zemalja brodovima - rekao je on.

On tvrdi da će neke investicije biti izvršene vrlo brzo, tako da se nada da će već na prijelazu biti značajnih promjena, ali neke stvari će potrajati duže. 

- Ali jedna stvar je prilično jasna s moje tačke gledišta, mnogim zemljama će trebati duže od Njemačke - kazao je. 

Njemački kancelar okrivio je Rusiju za preteću prehrambenu krizu. 

- Odgovornost je očigledno na Rusiji i njenom predsjedniku - rekao je Šolc.

Njemačka radi na razmjeni naoružanja sa Grčkom kako bi ta zemlja mogla poslati svoje tenkove iz bivšeg Varšavskog sporazuma u Ukrajinu koji će zamijeniti njemačka borbena vozila pješadije, najavio je Šolc, piše CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.