PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Rusiju se ne smije ponižavati, Putin napravio historijsku grešku

Francuska je vojno i financijski podržala Ukrajinu, ali Makron do sada nije bio u Kijevu

Makron: Imat ćemo posredničku ulogu. Agencije

A. K.

4.6.2022

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da se Rusiju ne smije ponižavati kako bi se, kada prestanu borbe u Ukrajini, moglo pronaći diplomatsko rješenje, dodajući kako vjeruje da će upravo Pariz odigrati posredničku ulogu u okončanju sukoba.


Održavanje dijaloga

Makron je nastojao održati dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na u Ukrajinu. No njegov stav su više puta kritizirali istočni i baltički partneri u Evropi jer to vide kao potkopavanje napora da se Putina pritisne da sjedne za pregovarački stol.

- Ne smijemo poniziti Rusiju kako bismo onog dana kada borbe prestanu mogli izgraditi izlaznu rampu diplomatskim putem - rekao je Makron u intervjuu regionalnim novinama koji je objavljen subotu.


Prekid vatre

Macron je redovno razgovarao s Putinom od početka invazije u sklopu napora da se postigne prekid vatre i započnu vjerodostojni pregovori između Kijeva i Moskve.

- Mislim, i to sam mu rekao, da je napravio historijsku i najveću grešku prema svom narodu, prema sebi i prema povijesti - rekao je Makron.

Francuska je vojno i financijski podržala Ukrajinu, ali Makron do sada nije bio u Kijevu kako bi ponudio simboličnu političku potporu poput drugih lidera EU, što je Ukrajina očekivala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.