IZVRŠENA TESTIRANJA

Turska započela proizvodnju municije nove generacije

Za razliku od "pametne municije" MAM-L koja je do sada korištena na turskim bespilotnim letjelicama, Bozok je manji i ima kompaktniju strukturu

Bespilotne letjelice. PRINTSCREEN

A. O.

6.6.2022

Masovnu poizvodnju municije nove generacije za bespilotne letjelice započela je Turska, saopćili su vojni zvaničnici.

Institut za istraživanje i razvoj odbrambene industrije proizveo je laserski navođenu municiju Bozok koja je do sada prošla višestruka testiranja prije puštanja u masovnu proizvodnju.


Izvršena testiranja

Testiranja su izvršena na bespilotnoj letjelici Bayraktar TB2 koja predstavlja jednu od najzastupljenijih bespilotnih letjelica na nekoliko ratišta širom svijeta.

- Počela je masovna proizvodnja municije Bozok za bespilotne letjelice. Razvili smo još efikasniju bojevu glavu za Bozok i proširili njen domet - rekao je direktor Instituta Gurcan Okumus.

Za razliku od "pametne municije" MAM-L koja je do sada korištena na turskim bespilotnim letjelicama, Bozok je manji i ima kompaktniju strukturu. Njegov domet je proširen s početnih devet na 15 kilometara s mogućnošću daljeg širenja.


Veći domet

- Bilo je testova gdje smo s Bozokom prešli i preko 15 kilometara. Cilj nam je još veći domet - rekao je Okumus.

Prema tvrdnjama Instituta, municija Bozok pruža efikasnu odbranu u asimetričnom ratovanju dajući bespilotnim letjelicama mogućnost napada.

Osim municije, Okumus je najavio kako su u toku završna testiranja i za projektile Bozdogan i Gokdogan koje također razvija Institut.

- Oni bi također uskoro mogli ući u proces masovne proizvodnje. U toku su završna testiranja i analize - poručio je Okumus.

Vijest je potvrdio defense.here.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.