PROCURIO NACRT

EU traži zamjenu za ruski plin, priprema se trilateralni sporazum s dvije mediteranske zemlje

Prošle godine EU uvezla 155 milijardi kubnih metara plina iz Rusije, što čini oko 40 posto ukupne potrošnje Unije

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen posjetit će Kairo naredne sedmice. Arhiva

N. Ć. /Jutarnji list

9.6.2022

Evropska komisija odbila je komentarisati nacrt sporazuma, kao i pitanje putuje li Von der Lejen u Egipat zbog potpisivanja memoranduma.

Evropska komisija predložila je državama članicama EU-a sporazum s Egiptom i Izraelom o povećanju uvoza prirodnog plina iz istočnog Sredozemlja, objavio je Reuters, pozivajući se na nacrt dokumenta od 7. juna koji je dobio na uvid.

Nacrt memoranduma o razumijevanju, koji je još uvijek podložan promjenama i trebaju ga odobriti uključene vlade, dio je napora EU za smanjenje uvoza fosilnih goriva iz Rusije nakon rata u Ukrajini.

- Prirodni plin koji će biti isporučen u EU proizilazit će ili iz Arapske Republike Egipat, Izraela, ili bilo kojeg drugog izvora u istočnomediteranskoj regiji, uključujući zemlje članice EU-a u regiji, navodi se u devet stranica dugom dokumentu.


Fon der Lejen u Kairu iduće sedmice

EU je saopćila je kako namjerava sklopiti trilateralni sporazum s Egiptom i Izraelom prije ljeta, ali detalji u nacrtu od 7. juna nisu javni.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (von der Leen) trebala bi posjetiti Kairo iduće sedmice.

Nacrt sporazuma utvrđuje načela za pojačanu suradnju između tri partnera, ali ne navodi koliko bi plina EU uvozila niti postavlja bilo kakve rokove za isporuke.

U dokumentu se navodi da će isporuke uključivati korištenje infrastrukture za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Egiptu, uz napomenu da Egipat planira postati regionalno središte za prirodni plin.

Memorandum o razumijevanju trajao bi devet godina od njegovog potpisivanja, stoji u dokumentu. Taj je dio još u zagradama, što je znak da postoji veća šansa da bi se mogao promijeniti nego drugi paragrafi.

Egipat već izvozi relativno male količine plina u Uniju, a obje strane očekuju da će povećati proizvodnju i izvoz u idućim godinama.


Egipatska vlada nije bila dostupna za komentar

Egipatska vlada nije bila dostupna za komentar memoranduma, piše Reuters.

Egipat je izvezao 8,9 milijardi kubnih metara ukapljenog plina prošle godine i 4,7 milijardi kubnih metara u prvih pet mjeseci 2022., prema podacima Refinitiv Eikona.

Većina tog izvoza otpada na Aziju.

Izrael je na dobrom putu da u sljedećih nekoliko godina udvostruči proizvodnju plina na oko 40 milijardi kubnih metara godišnje.

Ta se zemlja nada da će biti postignut dogovor o opskrbi Evrope plinom.

EU je prošle godine uvezla 155 milijardi kubnih metara plina iz Rusije, što čini oko 40 posto ukupne potrošnje Unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.