U KIJEVSKOJ OBLASTI

U Buči otkrivena nova masovna grobnica: Pronađeno sedam tijela

Rusi su ovdje mučili sedmero civila, a zatim su ih kukavički pogubili metkom u glavu, napisao je komandant kijevske policije Andrij Nebitov

Grobnica u Buči. FACEBOOK

A. O. / Ukrinform

14.6.2022

U Kijevskoj oblasti u Buči pronađena je još jedna masovna grobnica s tijelima civila, objavio je komandant policije Kijevske regije Andrij Nebitov na Facebooku, prenosi Ukrinform.

- Rusi su ovdje mučili sedmero civila, a zatim su ih kukavički pogubili metkom u glavu - napisao je komandant kijevske policije Andrij Nebitov, dodavši da je "nekoliko žrtava imalo svezane ruke i vezana koljena".


Pronađena tijela

U novootkrivenoj grobnici blizu Buče otkriveno je sedam tijela, gdje su, nakon povlačenja ruske vojske iz Kijeva krajem marta, otkriveni leševi brojnih civila, objavila je kijevska policija.

Nebitov je da je grobnica otkrivena danas na mjestu na kojem su bili stacionirani ruski vojnici, blizu sela Mirotske, 10 kilometara sjeverozapadno od Buče i 35 kilometara od Kijeva.

Dodao je da sada rade na identifikaciji žrtava.

Ukrinform je ranije prenio informaciju da su od 3. juna do danas pronađena tijela 1.314 mještana koje su ubile ruske snage u regiji Kijeva.


Povez na očima

Nakon odlaska ruskih vojnika iz Kijevske oblasti, gdje su otkrivena tijela više stotina ukrajinskih civila, Buča je postala simbol ruskih ratnih zločina.

Moskva je u više navrata odbacila ove optužbe, kazavši da je riječ o "falsificiranju informacija", tvrdeći da su zločine počinili Ukrajinci uz podršku zapada.

Kijevska policija je podsjetila da su krajem aprila u jami u selu Mirotska otkrivena izmrcvarena tijela trojice strijeljanih muškaraca s povezom na očima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.