OGLASILI SE

Kanada pregovara sa Njemačkom o isporuci blokirane opreme za Sjeverni tok 1

Moskva je u četvrtak upozorila da bi isporuke gasa mogle biti potpuno obustavljene ako se odgodi povratak opreme

Sjeverni tok 1. AGENCIJE

A. O. / Hina

17.6.2022

Kanada je saopćila da pregovara s Njemačkom o blokiranoj opremi za ruski gasovod Sjeverni tok 1 koji je njemački Siemens poslao na servis kanadskoj fabrici.

Ruski Gazprom je sredinom sedmice smanjio isporuke gasa Evropi preko gasovoda Sjeverni tok 1 za 60 posto, tvrdeći da turbina koju je poslao njemačkom Siemensu na redovno održavanje još nije vraćena.

Siemens servisira turbine u fabrici u Kanadi, koja je zauzvrat blokirala njihov povratak otkako je uveo sankcije Gazpromu zbog ruske invazije na Ukrajinu. Aeroderivativne gasne turbine za kompresorske stanice Nord Stream 1 isporučene su 2009. godine, objavio je Siemens Energy ove sedmice. Proizvedeni su u Kanadi i potrebno ih je redovno servisirati, saopštila je kompanija i dodala da je jedan trenutno na popravci u Montrealu.

Njemačka i dalje značajan dio svojih potreba za gasom podmiruje uvozom iz Rusije, pa se suočila sa ozbiljnom nestašicom.

- Kanadska vlada aktivno razgovara s Njemačkom o ovim turbinama i radimo na rješenju - rekao je glasnogovornik kanadskog ministra prirodnih resursa u saopćenju objavljenom u četvrtak.

Moskva je u četvrtak upozorila da bi isporuke gasa mogle biti potpuno obustavljene ako se odgodi povratak opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.