INSTITUT NJEMAČKE PRIVREDE

Njemačkoj nedostaje radnika, ovo su najtraženiji poslovi

Manjak radnika je posebno akutan u sektoru građevinarstva, a nedostaje i vodoinstelartera te montera centralnog grijanja

Mnoga preduzeća nisu u stanju ispuniti narudžbe klijenata. Ilustracija

A. Č.

21.6.2022

Manjak stručnih radnika u Njemačkoj se povećao, a posebni nedostatak se osjeća u građevinskom sektoru, ali i u sektorima obrazovanja i zdravstva, objavio je Institut njemačke privrede.

- Prošle godine je u prosjeku na 201.411 otvorenih radnih mjesta u zanatskom sektoru na raspolaganju bilo 139.256 prikladnih radnika u potrazi za poslom - navedeno je u izvještaju Instituta njemačke privrede.

Time se zaustavio trend smanjene potražnje za zanatlijama, koji je bio primjetan tokom pandemije koronavirusa.

Manjak radnika je posebno akutan u sektoru građevinarstva, a nedostaje i vodoinstelartera te montera centralnog grijanja. Manjak je primjetan i pri obrazovanju za ova zanimanja.


Javni servis ARD javlja kako postoji zabrinutost da bi manjak stručnih radnika mogao usporiti politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije. 

Mnoga preduzeća nisu u stanju ispuniti narudžbe klijenata koje žele ugraditi solarne ćelije ili toplinske pumpe zbog nedostatka radnika.

Vladina stranka Zeleni procjenjuje da bi 2030. u sektorima koji su presudni za prelazak na obnovljive izvore energije moglo nedostajati 440.000 radnika.

Prema izvještaju IW-a, manjak radnika se ne osjeća samo u zanatskom nego u obrazovnom i zdravstvenom sektoru.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procjenjuje da bi u sljedećih pet godina u sektoru predškolskog odgoja moglo nedostajati 200.000 te u sektoru školskog odgoja i do 250.000 obrazovanog osoblja, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.