VRHOVNI SUD U LONDONU

Asanž uložio žalbu na odluku o izručenju u SAD

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je njegovo izručenje SAD-u

Asanž: Podnio žalbu Visokom sudu u Londonu. Agencije

A. Č. / Fena

1.7.2022

Osnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž (Julian Assange) podnio je žalbu Visokom sudu u Londonu s namjerom da blokira izručenje Sjedinjenim Državama, rekao je danas njegov brat.

Američke vlasti traže 50-godišnjeg Asanža po 18 tačaka, uključujući optužbu za špijunažu, koja se odnosi na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša na WikiLeaksu, za koje je Washington rekao da su doveli živote u opasnost, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prošlog mjeseca, ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je njegovo izručenje SAD-u.

Njen ured je rekao da su britanski sudovi zaključili da Asanžovo izručenje nije nespojivo s njegovim ljudskim pravima i da će prema njemu biti postupano na odgovarajući način.

Asanžov pravni tim uložio je žalbu na tu odluku Višem sudu u Londonu, potvrdio je njegov brat Gabriel Shipton. Sud mora odobriti žalbu, ali je vjerovatno da će pravni slučaj trajati još mjesecima.

- Također pozivamo australsku vladu da odmah interveniše u slučaju kako bi se okončala ova noćna mora - rekao je Shipton za Reuters, budući da je Julian rođen u Australiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.