VELIKA BORBA

Pet kandidata za britanskog premijera suočit će se u TV debati

Sunak, čija je prošlosedmična odluka da napusti vladu izazvala niz ostavki i koja je u konačnici srušila Džonsona, ostaje favorit među 358 zastupnika, no njegova je prednost ispred Tras i Mordont vrlo mala i obje imaju šansu prestignuti ga

Boris Džonson podnio ostavku: Pet kandidata se bori za njegovo mjesto. AGENCIJE

S. S.

15.7.2022

Petero kandidata za položaj britanskog premijera u petak će se suočiti u prvoj od tri predviđene televizijske debate, u nadi da će im dobar nastup povećati šanse u izbornoj bitki u kojoj za sada nema jasnog favorita. 

U dosadašnja dva kruga izjašnjavanja među konzervativnim zastupnicima, broj kandidata za nasljednika Borisa Džonsona (Johnson) je pao s 11 na pet.

Rastuća inflacija

Iako je u ta prva dva kruga izjašnjavanja najviše glasova dobio bivši ministar finansija Riši Sunak (Rishi), očekuje se da će imati oštru konkurenciju u ministrici vanjskih poslova Liz Tras (Lizz Truss) i državnoj ministrici za trgovinsku politiku Peni Mordont (Penny Mordaunt), koja uživa veliku popularnost stranačkog članstva. U utrci za premijerski položaj su ostali i bivša ministrica za ženska pitanja i jednakost Kemi Bedenoh (Badenoch) i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora parlamenta Tom Tugenhat (Tugendhat).

Ko god sjedne u premijersku fotelju morat će se suočiti s rastućom inflacijom, niskim ekonomskim rastom te nepovjerenjem javnosti u politiku nakon niza Džonsonovih skandala. Prema istraživanju javnog mnijenja, konzervativci dosta zaostaju za laburistima.

Sunak izazvao niz ostavki

Sunak, čija je prošlosedmična odluka da napusti vladu izazvala niz ostavki i koja je u konačnici srušila Džonsona, ostaje favorit među 358 zastupnika, no njegova je prednost ispred Tras i Mordont vrlo mala i obje imaju šansu prestignuti ga.

Nakon što debate završe, zastupnici će u ponedjeljak nastaviti s izjašnjavanjem i nakon svakog kruga izbaciti kandidata s najmanje glasova, dok ne ostanu posljednja dva. Cijeli postupak bi se trebao okončati do 21. jula.

Novog lidera izabrat će 200.000 članova konzervativne stranke, a pobjednik će biti objavljen 5. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.