AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden poručio: Nikada nećemo napustiti Bliski istok

Aludirajući na Rusiju, Kinu i Iran, rekao je da neki žele ugroziti globalni poredak

Bajden: SAD će i dalje biti aktivan partner u regionu. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

16.7.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) danas se obratio na "Samitu o sigurnosti i razvoju" održanom u gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji, uz učešće lidera devet arapskih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Aludirajući na Rusiju, Kinu i Iran, Bajden je kazao da neki žele ugroziti globalni poredak.

- Svjedoci smo napora da se potkopa poredak u svijetu i na Bliskom istoku. Kina je pojačala pritisak u svijetu, posebno u indo-pacifičkoj regiji, Rusija nastavlja brutalan i nepravedan rat protiv susjedne Ukrajine, dok Iran nastavlja svoje destabilizirajuće aktivnosti na Bliskom istoku - istakao je Bajden.



SAD neće ostaviti vakuum u regionu

Naglasio je da će Sjedinjene Američke Države i dalje biti aktivan partner u regionu te da će podržavati saveznike u borbi protiv terorizma.

- Nikada nećemo otići i ostaviti vakuum u regionu koji bi popunili Kina, Rusija ili Iran - rekao je Bajden.

Osvrćući se na nuklearne pregovore s Iranom, Biden je naglasio da će SAD nastaviti s diplomatskim naporima, ali da nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje.

- Sjedinjene Američke Države će raditi na podršci i jačanju partnerstva sa zemljama koje doprinose međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. Osigurat ćemo da se ove zemlje također mogu zaštititi od vanjskih prijetnji - kazao je američki predsjednik.

Prva posjeta Saudijskoj Arabiji

Dodao je da se više ne vode kopneni ratovi u regionu i ratovi u kojima učestvuju američke snage te da su ponosni na ovu situaciju.

- Nećemo dozvoliti nijednoj zemlji u regionu da kontroliše drugu vojnim sredstvima. SAD će uvijek podržavati ljudska prava. Budućnost će osvojiti zemlje koje ostvaruju puni potencijal svog stanovništva - rekao je Bajden.

Inače, Bajden je posjetio Saudijsku Arabiju prvi put otkako je preuzeo dužnost 20. januara 2021. godine.

Američki predsjednik je u okviru turneje Bliskom istoku prethodno posjetio Izrael i Palestinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.